Pákistán propustil Češku vězněnou za pašování drog. S návratem pomůže ambasáda

ct24.ceskatelevize.cz/

Pákistánské úřady propustily vězněnou Češku Terezu Hlůškovou, která byla ve vězení od roku 2018. Tamní celníci ji zadrželi v Láhauru se zásilkou heroinu. Po nedávném zproštění obvinění je na svobodě, s návratem do Česka jí pomůže ambasáda.

V březnu 2019 byla mladá Češka odsouzena k osmi rokům a osmi měsícům vězení a k pokutě 800 dolarů (asi 17 500 korun). V dubnu se proti verdiktu odvolala. Rozsudek byl podle ní „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí před několika týdny podle jejího právníka dal za pravdu, byla zproštěna obžaloby.

„S Terezou Hlůškovou je nyní zastupitel z českého úřadu, který jí pomůže zajistit hotel a veškeré jiné potřebné věci v Pákistánu, dokud nebude mít letenku domů,“ sdělila pro iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Její propuštění se v sobotu očekávalo. Ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že soud v Láhauru vyhotovil písemný rozsudek o osvobození. Byl tak splněn procesní úkon nezbytný pro propuštění Hlůškové. Už v pátek ale také mluvčí Davidová uvedla, že rodina Hlůškové si nepřeje informovat veřejnost o organizaci cesty z Pákistánu do ČR.

Právní zástupce Hlůškové Sajfúl Malúk agentuře AP řekl, že z věznice žena vyšla pozdě večer místního času (odpoledne SEČ). Podle něj ji vyzvedli pracovníci českého zastupitelského úřadu, kteří s ní odcestovali do metropole Islámábádu.

Propouštěcí formulář už podepsali i pákistánští soudci, a Češka je tak definitivně nevinná. Může tedy opustit věznici v Láhauru, ve které strávila přes tři roky.

V propouštěcích dokumentech se dále píše, že byl původní rozsudek v rozporu s fakty a nedokládaly jej žádné konkrétní důkazy. „Policejní vyšetřovatel neodeslal zadržená narkotika do laboratoře k expertize. Tyto nedostatky ve vyšetřování nemohou být přehlíženy,“ zaznělo například.

Zadržovaná Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu Kč).

  Slovenský ministr podle soudu pochybil při odstavení policejního viceprezidenta

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com