Ministři: České a portugalské firmy by mohly spolupracovat na trzích v Africe

Portugalské firmy by mohly českým podnikům pomoci k uplatnění na trzích v Africe. Shodli se na tom při dnešním jednání v Praze ministři zahraničí obou zemí Jan Lipavský (Piráti) a Joao Gomes Cravinho. Na tiskové konferenci také hovořili o možné spolupráci při obnově Ukrajiny napadené Ruskem.

„Utvrdili jsme si, že máme zájem o intenzivní spolupráci v oblasti vědy, výzkumu, nových technologií, inovací, leteckého a vesmírného průmyslu,“ řekl Lipavský. „Mluvili jsme také o možnosti podpisu memoranda o pravidelných politických konzultacích mezi našimi ministerstvy,“ dodal.

Česko má podle Lipavského zájem o portugalské zkušenosti a znalosti z Afriky či Latinské Ameriky, naopak dokáže předat informace o východní Evropě či západním Balkánu. Cravinho také ocenil, že bylo Portugalsko pozváno do Prahy na mezinárodní veletrh knih, nakladatelství a tiskáren Svět knihy v roce 2025.

Lipavský vyzdvihl akademickou spolupráci obou zemí. Do Česka podle něj přijíždí hodně studentů z Portugalska, což je dobrým základem pro další propojování států. Nevyloučil setkání zemí na úrovni byznysového fóra.

Ministři hovořili také o ruské invazi na Ukrajině, shodli se na podpoře napadené země, a také o situaci v Izraeli. „Ruská agrese na Ukrajině ještě více podtrhla důraz na spolupráci mezi zeměmi Evropské unie a Severoatlantické aliance. Chtěl bych moc poděkovat za rozhodný postoj Portugalska a jeho pomoc pro bránící se Ukrajinu,“ dodal Lipavský. Portugalsko je například podle dřívějších informací ochotné podílet se na přípravě ukrajinských pilotů na bojové letouny F-16.

Cravinho navštívil Českou republiku už před více než 15 lety, kdy jej jakožto portugalského státního tajemníka v Černínském paláci přijal tehdejší náměstek ministra zahraničí Jan Kohout.

ČTK

  Prezidentem po Zemanovi bude Pavel, Babiše porazil o 958.655 hlasů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com