Rusko opět útočí na energetickou infrastrukturu: posílení protivzdušné obrany Ukrajiny má strategický význam

V noci na 16. října zahájily ruské vzdušné a kosmické síly další útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rusové použili zejména 12 útočných bezpilotních letounů Šahed-136/131, 6 leteckých raket X-59 a 1 balistickou raketu Iskander-M. Kromě toho byly frontové oblasti ostřelovány balistickými raketami S-300. Systémům protivzdušné obrany se podařilo zničit 11 z 12 bezpilotních letounů, jakož i 2 ze 6 X-59. Tento útok prověřil stupeň ochrany energetické infrastruktury v centrálních a jihovýchodních oblastech Ukrajiny – rakety a drony neustále měnily svou trajektorii ve snaze lokalizovat systémy protivzdušné obrany a vyčerpat jejich munici.

Nejnovější kombinovaný útok raketami a drony naznačuje, že Rusko brzy zintenzivní své útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Navzdory vynikajícím výsledkům protivzdušné obrany způsobily padající úlomky raket škody na civilní infrastruktuře v Poltavské oblasti a poškodily rozvodné sítě v Dněperské oblasti. Ruská taktika se poněkud změnila: snaží se způsobit co největší škody na ukrajinské infrastruktuře využitím faktoru blízkosti. Většina útoků se odehrává zejména na frontě a v pohraničních oblastech Ukrajiny a poslední útok tento trend potvrdil. Rusko například poměrně často používá balistické rakety S-300 v Doněcké, Dněperské a Mykolajivské oblasti, které se nacházejí v malé vzdálenosti od frontové linie. Vzhledem k jejich technickým vlastnostem a malému doletu je nemožné tyto rakety sestřelit. V souladu s tím je třeba zlikvidovat palebná postavení Rusů nacházející se na okupovaných územích Ukrajiny. K tomu bude zapotřebí raket dlouhého doletu, stíhacích letounů a těžkého dělostřelectva k provádění protibaterijních operací.

S příchodem silných mrazů Rusko podle očekávání zintenzivní svůj teror vůči ukrajinské energetické infrastruktuře. Pokud budou mrazy silné, zažijí Ukrajinci nejtěžší zimu v historii nezávislosti: životy desítek tisíc lidí a fungování kritické infrastruktury budou záviset na protivzdušné obraně. Ruské vzdušné a kosmické síly hromadí zásoby raket různých typů: poměrně řídké použití řízených střel naznačuje, že se Putin připravuje na masivní údery na ukrajinská města v nadcházející zimě. V tomto ohledu může Západ neocenitelně přispět: kolem každého většího města na Ukrajině by měl být vybudován systém protivzdušné obrany s důkladnou obranou, aby se zabránilo genocidě civilistů.

  Erdogan chce prohlásit deset velvyslanců za nežádoucí. Vyzvali k propuštění vězněného filantropa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com