Lukašenko označil Krym za ruské území, Bělorusko dosud anexi neuznávalo

irozhlas.cz

Poloostrov Krym se právně i fakticky stal součástí Ruské federace po tamním referendu na jaře 2014, řekl běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v rozhovoru, který dnes zveřejnila ruská agentura RIA Novosti. Bělorusko, tradičně blízký spojenec Ruska, až dosud ruskou anexi ukrajinského poloostrova neuznávalo, podobně jako většina zemí světa a sama Ukrajina, která se dožaduje vrácení území Ruskem „dočasně okupovaných“ . Lukašenko nyní dodal, že běloruské uznání Krymu jako části Ruska zpečetí jeho chystaná návštěva poloostrova.

„Všichni chápeme, že Krym je fakticky ruským Krymem. Po referendu se stal ruským i de iure,“ řekl Lukašenko v narážce na hlasování o připojení k Rusku, zorganizované v březnu 2014 pod dohledem ruských vojáků. Jeho výsledky většina světa neuznala.

Lukašenko v rozhovoru dále uvedl, že má v úmyslu Krym navštívit, a to ve společnosti ruského prezidenta Vladimira Putina, což prý definitivně zpečetí uznání Krymu za ruské území.

Lukašenkova nynější vyjádření kontrastují s mnohem neutrálnějším postojem, který zaujal bezprostředně po ruské anexi Krymu a ruské podpoře separatistů na východě Ukrajiny na jaře 2014. Lukašenko ale nyní vděčí Moskvě za to, že se udržel u moci po nebývalé vlně protestů, která se v Bělorusku vzedmula po prezidentských volbách z loňského srpna. Jejich vítězem úřady opět vyhlásily Lukašenka, ale statisíce Bělorusů vyšly do ulic, aby protestovaly proti zfalšování voleb, za jejichž vítězku pokládaly opoziční kandidátku Svjatlanu Cichanouskou. Tu úřady přiměly k odjezdu ze země. Lukašenko postupně protesty tvrdě potlačil. K ústupkům jej nepřiměly ani západní sankce.

Nezávislý list Naša Niva připomněl, že ještě nedávno Lukašenko hovořil o Krymu jinak: v dubnu 2014 prohlásil, že Krym je fakticky ruským územím, což se mu nelíbí, a vyčetl Ukrajincům, že kdyby Krym považovali za své území, tak by za Krym bojovali. Ale toto území si neubránili.

  Putin po pádu Prigožinova letadla vyjádřil soustrast pozůstalým

A ještě letos v srpnu, v odpovědi na dotaz ohledně perspektiv uznání anexe Krymu, Lukašenko ironicky Rusům vyčetl, že ani v Rusku zřejmě všichni Rusové nepokládají poloostrov za ruský: „Až poslední oligarcha v Rusku uzná Krym (za ruský) a začne tam dodávat výrobky, tak s uznáním nebudu dlouho váhat. I když mne mnozí nabádají ke zdrženlivosti.“

Lukašenko podle tisku narážel na skutečnost, že nejen oligarchové, ale i některé státní či polostátní ruské firmy se vyhýbají podnikání na Krymu v obavě z uvalení západních sankcí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com