Studenti kvůli údajnému tlaku na očkování poslali univerzitě předžalobní výzvu

ct24.ceskatelevize.cz/

Skupina studentů poslala vedení Masarykovy univerzity předžalobní výzvu kvůli údajnému tlaku na vakcinaci proti covidu-19 a vyžadování pravidelných testů od těch vysokoškoláků, kteří očkování nepodstoupí. Pětici studentů se nelíbí ani povinnost vkládat informace o očkování, prodělané nemoci nebo testu do informačního systému, kde údaje uvidí vyučující. Splnění povinnosti je podmínkou účasti na prezenční výuce. O předžalobní výzvě dnes ČTK informovala advokátka Zuzana Candigliota. Vyjádření univerzity ČTK zjišťuje.

Na rektora Martina Bareše a své děkany se prostřednictvím výzvy obrátili studenti lékařské, filozofické a pedagogické fakulty. Postup univerzity a fakult považují za zjevně protiprávní.

„Očkování proti onemocnění covid-19 je dobrovolné a jakýkoliv nátlak na jeho podstoupení je v rozporu s právem na svobodný a informovaný souhlas, s právem na zachování lidské důstojnosti, s právem na nedotknutelnost osoby a také s právem na svobodu myšlení a svědomí,“ stojí ve výzvě, která zmiňuje také „diskriminaci a segregaci“ neočkovaných.

Prostřednictvím předžalobní výzvy studenti žádají, aby vedení univerzity do tří dnů od doručení zrušilo zvýhodňování očkovaných studentů. Má také vysvětlit, na jakém právním podkladu vyžaduje od studentů informace o očkování. „V případě, že protiprávní stav nebude odstraněn, bude podána žaloba k soudu s návrhem na vydání předběžného opatření a také podněty k příslušným kontrolním státním orgánům,“ uzavírají pisatelé výzvy.

Vedení Masarykovy univerzity se dlouhodobě vyslovuje pro očkování, které považuje prakticky za jedinou cestu z pandemických omezení. Očkování je dostupné pro studenty přímo v prostorách univerzity.

„Naši studenti jsou očkováni, protože přichází mimo jiné do styku s nemocnými pacienty při vzdělávacích aktivitách. Z tohoto pohledu doporučujeme na lékařské fakultě očkování,“ uvedl tento týden děkan fakulty Martin Repko.

Provoz univerzity se řídí takzvaným semaforem. Nyní je na žlutém, tedy druhém nejvyšším stupni. Přednášky s účastí nad 150 lidí probíhají distančně či hybridně. Děkani rozhodují o povinnosti studentů prokazovat se pro účast na prezenční výuce očkováním, prodělanou nemocí nebo testem. Pro studenty, kteří podmínky nesplní, je nutné zajistit distanční přístup ke vzdělání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com