Ministři zemí NATO proberou, jak čelit ruským aktivitám u východních hranic

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Snaha dát najevo pevný postoj Severoatlantické aliance vůči ruským vojenským aktivitám v blízkosti Ukrajiny bude jedním z hlavních témat dvoudenního jednání aliančních ministrů zahraničí, které začíná dnes odpoledne v lotyšské metropoli Rize. Bavit se budou i o dalších otázkách, které zajímají především země východního křídla NATO, například o migračním napětí na hranicích Polska a pobaltských států s Běloruskem.

Polsko, Litva či Lotyšsko v posledních dnech volají po zvýšení počtu aliančních vojáků působících v regionu, které má pomoci odstrašení Ruska. Jejich ministři mohou podle diplomatů nadnést tuto otázku i během zasedání s aliančními kolegy, případně při separátních jednáních se šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem, od jehož země chce poskytnutí stálé vojenské posádky a raket Patriot právě Lotyšsko.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Moskvu v minulých dnech opakovaně varoval, že v případě agresivních akcí vůči Ukrajině, která je partnerskou zemí aliance, ponese následky. Vedle pokračujícího shromažďování ruských sil u hranic Ukrajiny NATO znepokojuje také agresivní rétorika Moskvy, pokračující dezinformační či kybernetické útoky či nedávné zničení satelitu ruskou testovací raketou.

Tématem ministerské schůzky bude i snaha o celosvětovou kontrolu zbrojení, která se podle Stoltenberga zcela nedaří mimo jiné kvůli předloňskému ruskému odstoupení od dohody o likvidaci raket krátkého a středního doletu. Rusko naproti tomu vinilo z nezájmu o pokračování smlouvy USA.

Autor: ČTK

  Kreml: Uvalení amerických sankcí na Putina by se rovnalo přerušení vztahů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com