Zelenskyj vyzval k přímému jednání s Moskvou o konfliktu na Ukrajině

zelenskyj

Ukrajina potřebuje přímé rozhovory s Moskvou, aby mohla v oblasti Donbasu na východě země ukončit válku proti silám, které mají ruskou podporu. Prohlásil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve výročním projevu předneseném v parlamentu. Kreml v první reakci naznačil, že má nadále zdrženlivý postoj k takovému jednání Zelenského s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Musíme říct pravdu, že válku nebudeme schopni zastavit bez přímých jednání s Ruskem. Dnes to již uznávají všichni vnější partneři, ale někteří vnitřní to neuznávají,“ řekl Zelenskyj. „Nebojím se přímého rozhovoru s nimi, nebojíme se přímého dialogu,“ ujistil.

Zelenskyj dal už dříve najevo ochotu jednat o konfliktu na východě Ukrajiny přímo s Putinem. Šéf Kremlu k tomu tehdy řekl, že proti této myšlence není, ale „jednání pro jednání“ odmítl s tím, že by bylo nutné předem připravit odpovídající agendu.

Trvající zdrženlivý postoj dnes potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, když podle agentury TASS dění v Donbase označil za „občanskou válku, kterou lze zastavit pouze jednáním Ukrajinců s Ukrajinci“. Odmítl přitom, že by Rusko bylo jednou ze stran tohoto konfliktu, čímž zopakoval dosavadní postoj ruského vedení v této věci.

Výzvu k jednání přímo s Moskvou Zelenskyj pronesl v době vystupňovaného napětí kvůli zprávám o stahování ruských ozbrojených sil k ukrajinským hranicím. Problémem se dnes druhým dnem zabývají v Rize ministři zahraničí 30 zemí NATO. Před novou agresí Ruska vůči Ukrajině Moskvu v úterý varoval šéf aliance Jens Stoltenberg i šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Rusko obviňování, že chystá na Ukrajině zaútočit, odmítá a na druhé straně obviňuje Ukrajinu a Spojené státy z destabilizování situace. Moskva podezřívá Kyjev, že se chystá silou vyřešit krizi s proruskými povstalci ovládajícími s podporou Ruska oblasti na východě země už od roku 2014. To zase odmítl Zelenskyj, který ujistil, že je pro politické řešení konfliktu.

  Scholz v Kyjevě vybízel Moskvu ke snížení napětí a k dialogu

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes tvrdila, že Kyjev ke konfliktní oblasti přesunul polovinu své armády, tedy kolem 125.000 vojáků. Kyjev zatím na toto tvrzení nereagoval.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com