Ministři: NATO podporuje Ukrajinu, Rusko chce od napadení odradit sankcemi

spiegel.de

Severoatlantická aliance plně podporuje Ukrajinu a vyzývá Rusko k uklidnění napjaté situace u jejích hranic. Za případnou agresi Moskva ponese následky a členské země jsou připraveny sáhnout k politickým či ekonomickým sankcím. Po dnešním jednání aliančních ministrů zahraničí s ukrajinským kolegou Dmytrem Kulebou to prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Dodal přitom, že Ukrajina stále není členem aliance a nevztahuje se na ni proto článek o společné obraně v případě napadení.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s kolegy potvrdil, že Rusko v posledních týdnech zesiluje přípravy na možné napadení sousední země. Moskva podle NATO shromáždila u hranice Ukrajiny těžké zbraně, dělostřelectvo, bezpilotní letouny a desítky tisíc vojáků připravených do akce.

„Nevíme, jestli se prezident (Vladimir) Putin rozhodl pro invazi. Víme, že shromažďuje kapacitu, aby to mohl rychle udělat, kdyby se pro ni rozhodl,“ řekl novinářům Blinken po jednání, během něhož prezentoval spojencům informace amerických tajných služeb.

Šéf NATO zopakoval, že se ministři bavili o možnostech, jak Moskvu od vpádu na Ukrajinu odradit. „Máme širokou škálu možností, jak zajistit, že Rusko ponese vážné následky, pokud se znovu rozhodne použít sílu proti nezávislé zemi,“ prohlásil Stoltenberg po jednání. Zopakoval, že státy mohou začít pracovat na přípravě politických a ekonomických sankcí, odmítl však spekulovat o případných vojenských krocích. Ty se automaticky vztahují na obranu členských zemí, kterou se Ukrajina přes svou dlouhodobou snahu zatím i kvůli nejednotnému přístupu spojenců nestala.

„Na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem je situace velice znepokojivá. Měli bychom učinit vše pro to, aby došlo k její deeskalaci,“ uvedl po jednání český ministr zahraničí Jakub Kulhánek, podle něhož země NATO musí dát najevo připravenost použít tvrdé sankce.

  Moskva se stala terčem útoku ukrajinských dronů, tvrdí ruské úřady

Kuleba dnes partnerské země z aliance vyzval, aby kromě přípravy sankcí také posílily vojenskou spolupráci s Ukrajinou. Kyjev žádá po alianci větší bezpečnostní záruky. V obavách z opakování agrese, která v roce 2014 vedla k ruskému zabrání ukrajinského poloostrova Krym, zároveň usiluje o vstup do NATO, proti němuž se však ostře staví Kreml. Ruský prezident Vladimir Putin rovněž v úterý varoval NATO, aby na Ukrajině nepřekročilo „červenou čáru“, kterou by bylo rozmístění některých útočných raket.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com