Kandidát na ministra dopravy Kupka jednal se Zemanem

idnes.cz

Kandidát na ministra dopravy, místopředseda ODS Martin Kupka dorazil před 11:00 hodinou do Lán na setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Kupka by měl prezidenta mimo jiné informovat o svých prioritách v čele resortu.

Prioritou pro budoucí vládu mezi dopravními stavbami má být stavba Pražského okruhu a dálnice D35. Stěžejní bude projektová příprava, která se nesmí zastavit. Budoucí vláda chce podle dřívějšího vyjádření Kupky také udržet investiční tempo z minulých let. Zatímco letošní rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) činí 127 miliard korun, na příští rok je plánováno 130 miliard.

Odpoledne do Lán zamíří kandidátka na ministryni pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Dosud prezidenta v Lánech navštívilo osm navržených členů a členek budoucí vlády. Prezident musí být kvůli svému nakažení covidem v izolaci.

Mezi priority poslankyně Langšádlové patří podpora a motivace mladých vědců. Už dříve uvedla, že je důležité, aby se poté, co stráví část akademické kariéry v zahraničí, vraceli zpátky do Česka. Podle kandidátky na ministryni bez portfeje je také třeba snížit byrokracii a udržet výdaje na výzkum a vývoj ve výši dvou procent HDP. Loni byl podíl těchto výdajů 1,99 procenta HDP.

Podle Langšádlové by také, po konsolidaci veřejných financí, měly peníze na vědu postupně růst. Jako další důležitý krok už dříve zmínila i vytváření podmínek pro zapojení většího objemu soukromých zdrojů do vědy a výzkumu.

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Dosud prezidenta v Lánech navštívilo osm navržených členů a členek budoucí vlády. Prezident musí být kvůli svému nakažení covidem v izolaci. Při setkáních tedy sedí na invalidním vozíku v plexisklové buňce. Debata se vede přes mikrofony.

  Přehledně: Jaká zpřísňující opatření platí od středy

Někteří právníci a politologové poukazují na to, že pohovory prezidenta s kandidáty na ministerské funkce nemají oporu v Ústavě ČR. Kritici považují cyklus schůzek za průtahy při jmenování nové vlády v době, kdy se Česko potýká se silnou vlnou covidové epidemie a zdražováním. Pět stran uzavřelo koaliční dohodu 8. listopadu.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com