Muž, který chce dostat Babiše na Hrad: ANO za tím nestojí, jsem filantrop

idnes.cz

Podpisy na kandidaturu Andreje Babiše na prezidenta sbírá bezpečnostní analytik a provozovatel filantropického spolku, který pomáhá bezdomovcům. Babiš ho nadchl rychlou reakcí na jeho prosbu o pomoc.

Před několika dny premiér Andrej Babiš svým příznivcům vzkázal, že pokud ho chtějí v prezidentské volbě, musí sami sesbírat potřebné podpisy. Úkolu se tento týden chopil veřejnosti neznámý Miloslav Ondra.

Rodák z Moravské Třebové žijící v Praze se dušuje, že jde o jeho vlastní inciativu. Je prý apolitický a s hnutím ANO ani s osobou Andreje Babiše není nijak spojen. Podle Facebooku se ale účastnil řady akcí hnutí, například před letošními volbami.

Jedenapadesátiletý muž se označuje za bezpečnostního analytika, ale hlavně za filantropa. Že se zabývá dobročinností, zopakuje během rozhovoru několikrát.

Zároveň je ale z veřejných zdrojů k dohledání, že se angažoval v řadě bezpečnostních agentur s podobnými názvy, z nichž některé jsou v likvidaci, jiné prošly insolvenčním řízením a u některých byla jako společník vedena společnost se sídlem na Kypru.

„To jsou společnosti, které už nefungují. Už jsem ukončil podnikání a věnuji se filantropii a dobročinnosti,“ říká k tomu Ondra. Na dotazy ohledně dřívějšího podnikání opakuje, že už se věnuje jen bohulibým projektům – potravinové pomoci nebo pomoci samoživitelkám.

Když slyšel o tom, že Andrej Babiš podmiňuje kandidaturu podpisy, rozhodl se podle svých slov sám od sebe konat. „Řekl jsem si, že Babiš by byl vhodný kandidát. Flexibilně komunikuje a podporuje filantropii,“ vysvětluje Ondra.

O premiérovi v demisi mluví s obdivem v hlase. „On ty peníze dává. On je vlastně ani neužívá. Vezměte si, jak chodí, jak žije, jak vystupuje,“ vyjmenovává.

„V sobotu jsem ho kontaktoval, on mi během několika hodin odpověděl. V pondělí jsem měl videokonferenci na vládě a v úterý jsem přebíral testovací jednotky od ČEPS,“ popisuje Ondra svoji první zkušenost s Babišem. (ČEPS je státem vlastněný provozovatel přenosové energetické soustavy – pozn. redakce.)

Hovoří také o přátelství s poslancem hnutí ANO Patrikem Nacherem. Z fotografií na jeho Facebooku je patrné, že podporoval ANO u volebních stánků před parlamentními volbami nebo v předvolebních debatách. Zveřejnil i fotografie, na kterých je ve volebním štábu hnutí ANO.

Když ale dojde na otázky, zda za sběrem podpisů stojí někdo z ANO, kategoricky to popře. „V žádném případě. To je moje osobní iniciativa. Není za tím ANO ani pan Nacher. Já pana Babiše ani oficiálně neznám,“ říká Ondra.

Na dotaz, zda je fanouškem či podporovatelem hnutí ANO, odpovídá vyhýbavě. „Všude jsou lidé dobří a špatní. Já si vyhledávám ty nejlepší a je jedno, z jaké jsou strany,“ vysvětluje.

Sběr podpisů odstartoval Ondra ve středu na pražském Andělu, nasbíral jich 200. Potřeba je jich 50 tisíc. Další kolo plánuje na příští středu, tentokrát už po celé republice. „Už máme skoro 50 míst,“ popisuje.

Bez jasných odpovědí ale nechá otázky na to, z čeho chce celou akci zaplatit. Spoléhá prý hlavně na dobrovolníky. Zájem lidí o petiční archy podle něj je. Když minulý týden zveřejnil výzvu, ozvalo se mu přes 2 tisíce lidí, že by měli zájem pomoci.

„My jsme to vystřelili, vidíme, že to funguje, lidé to chtějí. Pošlu jim petiční arch, ten se poté musí zkontrolovat, aby to bylo podle zákona, a oni mi ho pošlou zpět. Jsou to minimální náklady,“ vysvětluje a znovu zdůrazňuje, „že je filantrop“.

  Na konci dubna bude v Česku přes čtrnáct tisíc lidí s koronavirem, odhadují statistici

Kauza a realita je rozdíl

Slovo filantropie pochází z řečtiny a znamená „láska k člověku“. Má ji podle něj v sobě i Andrej Babiš? Nevadí mu jeho vlekoucí se kauzy? „Tím, že nejsem politik, nehodnotím a pomáhám všem, ať je bílý, černý, fialový, Čech, Ital. Já v lidech hledám lepší a jsem přesvědčen, když vidím, jak to funguje, tak kauza a realita je rozdíl,“ říká.

Babiš je podle něj prý jedním z nejlepších kandidátů na Hrad v rámci možností. „Když se stáhne z politiky na prezidentskou pozici, tak je schopen Českou republiku hájit nejen v očích České republiky, ale i Evropy,“ zakončuje Ondra.

Zdroj:  https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com