Iniciativa Chcípl PES chystá protesty proti opatřením a bude rozlévat polévku

idnes.cz

Iniciativa Chcípl PES chystá do konce letošního roku několik protestů proti opatřením proti šíření covidu-19. Drtivá většina akcí se bude konat v hlavním městě, kde budou zástupci iniciativy před Vánoci rozlévat rybí polévku. Zároveň organizují vánoční trhy, které vláda zakázala. Po republice rozešlou letáky s informacemi o covidu. Novinářům to dnes řekli předseda iniciativy Jakub Olbert a místopředseda Jiří Janeček. Iniciativa rovněž spustila petici proti povinnému očkování proti covidu a rovněž petici, aby se předseda STAN Vít Rakušan nestal ministrem vnitra v nové vládě.

„Dnes začínáme letákem svobody, který se bude distribuovat po celé republice. Má za úkol seznámit občany se základními informacemi o covidu. Nejsou tam uvedeny žádné hoaxy, ale veřejné a běžně dohledatelné informace,“ řekl Olbert. Na letáku prý budou čísla týkající se nákazy covidem, obsazenost nemocnic, vyjmenována porušení ústavy nařízeními vlády. Rovněž se zde vysloví lékaři sdružující se do Paralelní lékařské komory. „Nedělá se prevence, veškeré peníze na marketing se dávají na propagaci očkování, nejsou léky u praktiků a neléčí se,“ řekl Olbert.

První akce se uskuteční v Ostravě ve středu 8. prosince 2021. Jedná se o druhé setkání neočkovaných, které pořádá Volný blok, se kterým Chcípl PES spolupracuje. Další se bude konat 11. prosince v pražských Vysočanech před lékařským domem a pořádá jí Paralelní lékařská komora.

Jedna z největších demonstrací se uskuteční v neděli 12. prosince od 14:00 na Václavském náměstí v Praze. Odtud se po zhruba hodině projevů vydá pochod směrem ke sídlu vlády a na Pražský hrad. „Máme jedinečnou šanci ukázat této vládě i té budoucí, že naše svoboda je největší hodnota,“ řekl Olbert. Další demonstrace se bude konat v Praze na Palackého náměstí od 12:00.

  Kandidát na ministra zahraničí Lipavský vidí budoucnost v ekonomické diplomacii

Polévku budou zástupci iniciativy rozlévat na Staroměstském náměstí 20. prosince. „Předpokládáme, že primátor stáhne kalhoty a řekne, že se tam šíří covid, tak my jej zastoupíme,“ řekl Olbert. Závěrečný protest je připraven na poslední den v roce, tedy 31. prosince 2021 na Staroměstské náměstí od 18:00. Účelem je podle Janečka s Olbertem dodat lidem naději a víru do příštího roku

Iniciativa také spustila informační call centrum nazvanou linka svobody. Na ní funguje 10 operátorů, kteří lidem ve všední dny odpovídají na dotazy týkající se covidu i právních záležitostí.

Janeček dnes odmítl, že by zástupci iniciativy a její sympatizanti byli „extremisté“. „Daří se nám sjednotit různé spolky a politická hnutí pod jeden prapor. Jsou to lidé, kteří nesouhlasí s porušováním ústavy. Naším cílem je dodržovat ústavu a osobní svobody,“ řekl.

Pod petici proti povinnému očkování se prý již podepsalo přes 36.000 lidí. „Nejsme proti očkování, ale proti povinnému očkování. My nechceme, aby nás léčil stát, ale odborníci a lékaři,“ řekl Janeček. Druhá petice se týká protestu proti angažmá Víta Rakušana ve vládě. Janeček s Olbertem nesouhlasí s jeho výroky souvisejícími s proticovidovými opatřeními jako jsou prý přísnější vymáhání opatření a udělování pokut. Nastupující vládě podle svých slov nevěří, že bude chtít zlepšit přístup k podnikatelům a živnostníkům lepší.

Iniciativa rovněž pořádá vánoční trhy, které vláda předminulý týden zakázala. Akce se koná každou sobotu v Jincích.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com