Krok k ukončení konfliktu? USA vysílají vysoce postavenou diplomatku řešit rusko-ukrajinský spor

irozhlas.cz

Spojené státy příští týden vyšlou vysoce postavenou diplomatku Karen Donfriedovou do Ruska a na Ukrajinu. Má jednat o soustřeďování ruských vojsk u ukrajinských hranic a opět ujistit o závazcích Spojených států vůči svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny, oznámila v sobotu agentura Reuters s odvoláním na americké ministerstvo zahraničí.

Donfriedová je podle dostupných informací od 1. října ve funkci, ve které má na starosti evropské a euroasijské záležitosti; před tímto jmenováním stála v čele Marshallovy nadace.

Ve dnech 13. až 15. prosince zavítá podle ministerstva do Kyjeva a do Moskvy, kde má jednat s vysoce postavenými vládními představiteli.

„Donfriedová zdůrazní, že můžeme dosáhnout diplomatického pokroku v ukončení konfliktu v Donbasu prostřednictvím minských dohod a při podpoře jednání v normandském formátu (Francie, Německo, Rusko a Ukrajina),“ uvedla americká diplomacie.

Konflikt v Donbasu na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a vojsky prozápadní vlády v Kyjevě si od jara 2014 vyžádal více než 13 000 mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva popírá.

Intenzita bojů poklesla od uzavření minských dohod v únoru 2015, ale s politickým urovnáním konfliktu se od té doby nepodařilo pohnout. Z odpovědnost za to se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  FT: Si Ťin-pching varoval Putina před použitím jaderných zbraní na Ukrajině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com