Deník N: Fiala se před schůzkou se Zemanem sešel s jeho kancléřem Mynářem

seznamzpravy.cz

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech jednal na Pražském hradě s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem. Uvedl to dnes server Deník N. Mluvčí ODS Václav Smolka serveru řekl, že Fiala s Mynářem řešili organizační otázky jmenování vlády.

O schůzce zástupci vznikající vlády ani Pražský hrad neinformovali. Serveru ji potvrdil Smolka. Naplánována podle něj byla už minulý týden a Fiala na ní řešil organizaci a průběh pátečního jmenování vlády „na méně tradičním místě v Lánech“. Politických témat, která následně Fiala probíral se Zemanem, se setkání s kancléřem netýkalo, dodal Smolka. Vyloučil zároveň to, že by se jednání účastnil i prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček podle Deníku N schůzku nekomentoval. Předseda STAN Vít Rakušan o setkání s Mynářem nevěděl, sdělil serveru.

Fiala jednal se Zemanem v pondělí od 16:00. Hlavní otázkou byl spor o post ministra zahraničí, na který koalice navrhla Jana Lipavského (Piráti). Zeman proti němu má ale výhrady a odmítal ho jmenovat. Koalice proto hrozila kompetenční žalobou u Ústavního soudu. Deník N připomněl, že před jednáním premiéra s prezidentem proto nebylo jasné, zda se vůbec páteční jmenování vlády uskuteční. Fiala po setkání se Zemanem oznámil, že prezident vládu jmenuje v pátek jako celek včetně Lipavského. Podmínky pro změnu svého postoje Zeman podle premiéra nekladl.

Autor: ČTK

  Hamáček: Zemanův projev Ćesku nepomohl, radost má Moskva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com