Do funkce ředitele rozvědky ÚZSI dnes nastupuje Petr Mlejnek

Do funkce ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) dnes nastupuje bývalý analytik Vojenského zpravodajství Petr Mlejnek. Nahradil Marka Šimandla, který se dnes ujímá vedení Generálního ředitelství cel (GŘC). Změny na začátku června na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) odsouhlasila vláda. Z výkonu své funkce je ředitel civilní rozvědky odpovědný ministru vnitra.

Mlejnek je bývalý voják, působil u výsadkového pluku v Chrudimi a také ve velitelské funkci u elitní 601. skupiny speciálních sil v Prostějově, kde dosáhl až na pozici zástupce velitele speciálních operací. Z Vojenského zpravodajství odešel v roce 2012. Poté se stal ředitelem jedné z divizí společnosti Techniserv, která se zaměřuje zejména na slaboproudé, bezpečnostní a IT technologie a v roce 2016 byl zvolen viceprezidentem Asociace technických bezpečnostních služeb AGA při Hospodářské komoře ČR.

Mlejnek je devátým ředitelem ÚZSI. Od vzniku samostatné České republiky působili v čele civilní rozvědky Oldřich Černý (1993 až 1998), Petr Zeman (1998 až 2001), František Bublan (2001 až 2004), Karel Randák (2004 až 2006), Jiří Lang (2006 až 2007), Ivo Schwarz (2007 až 2014), Jiří Šašek (2014 až 2018) a Šimandl (od roku 2018).

ÚZSI je zpravodajská služba, která zabezpečuje informace ze zahraničí důležité pro bezpečnost a ochranu zahraničněpolitických a ekonomických zájmů republiky. Česko má tři tajné služby, vedle ÚZSI civilní kontrarozvědku Bezpečnostní informační službu (BIS) a armádní tajnou službu Vojenské zpravodajství. Do čela BIS jmenovala vláda Petra Fialy (ODS) s účinností od 15. února Michala Koudelku, který kontrarozvědku předtím pět let vedl a po vypršení mandátu v létě 2021 byl jejím řízením provizorně pověřen. Vojenské zpravodajství řídí od října 2014 Jan Beroun.

ČTK

  Projevy Babiše a Kulhánka zahájí poradu českých velvyslanců v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com