Ministři západních zemí a Ruska se poprvé od invaze zúčastní společného fóra

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se na schůzi skupiny zemí G20 poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu zúčastní mezinárodního fóra, na kterém budou i někteří z nejsilnějších západních kritiků ruského vojenského tažení. Evropská unie dnes uvedla, že nechce dopustit, aby se skupina G20 stala platformou ruské propagandy. Podle indonéského předsednictví by se páteční jednání na ostrově Bali měla zaměřit na téma dodávek potravin do chudších zemích, uvedla agentura Reuters.

Ministři zahraničí zemí skupiny G20 dnes přicestovali na Bali, kde se hlavní jednání uskuteční v pátek. Prvním Lavrovovým partnerem při jednání byl čínský ministr zahraničí Wang I, kterého šéf ruské diplomacie informoval o pokračování „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. Oba ministři odsoudili protiruské sankce. Lavrov měl na plánu také schůzky s ministry zahraničí Brazílie, Mexika či Jihoafrické republiky.

Ministři zahraničí zemí G7 (USA, Kanada, Německo, Francie, Británie, Itálie, Japonsko) žádné bilaterální schůzky s Lavrovem neplánují, uvedla šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková. Podle ní se země zasedání G20 účastní, aby nenechaly celou mezinárodní scénu Rusku. „A především nedovolíme, aby ruský prezident (Vladimir Putin) svou útočnou válkou uvrhl svět do chaosu,“ uvedla německá politička. Zástupci zemí G7 se dnes večer nezúčastnili zahajovací recepce.

Mluvčí EU uvedla, že sedmadvacítka nechce dopustit, aby se schůzka zemí G20 „stala platformou ruské propagandy“.

Podle Indonésie, která nyní G20 předsedá, bude hlavním tématem jednání zaručení dodávek potravin do chudších zemí, které podle mezinárodních organizací komplikuje právě konflikt na Ukrajině.

Rozruch vyvolalo oznámení Moskvy, že by se listopadového summitu G20 na Bali mohl zúčastni ruský prezident Putin. Na konci června však indonéský prezident Joko Widodo řekl italskému premiérovi Mariovi Draghimu, že osobní účast Putina je téměř vyloučená a ruská hlava státu se zřejmě připojí na dálku. Na summit dostal pozvánku i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ačkoliv Ukrajina není členem skupiny G20.

  Pět členů amerického námořnictva bylo prohlášeno za mrtvé po nehodě vrtulníku

Skupina G20 sdružuje země, které představují dvě třetiny světové populace a 80 procent světového hospodářství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com