Neprodloužení nouzového stavu neznamená podle Fialy rozvolnění

seznamzpravy.cz

Neprodloužení nouzového stavu neznamená rozvolňování covidových opatření, řekl dnes novinářům po uvedení posledních ministrů do jejich úřadů premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet jen chce využívat k boji s koronavirem jiné nástroje. Současně vláda pečlivě sleduje situaci v zahraničí a na konci roku je připravena reagovat, kdyby se ukázalo, že varianta covidu-19 omikron přináší závažné zdravotní komplikace.

Kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) na svém prvním zasedání v pátek rozhodl, že nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Mimořádný stav vyhlásila předchozí vláda ANO a ČSSD na 30 dnů, skončí o půlnoci 25. prosince. Přestane tak platit třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů.

Fiala odmítl krok interpretovat jako rozvolnění. „Neznamená to, že je vše za námi. Jen budeme postupovat v boji s covidem jinými právními nástroji,“ řekl. Kabinet pouze nechce rovnou využívat krajní nástroj, za který nouzový stav považuje, doplnil. „Musíme ale být opatrní, vidíme v zahraničí, že se šíří nové varianty a bohužel není vyloučeno, že se to může dotknout i nás,“ uvedl.

Připomněl výzvy k odpovědnému chování veřejnosti o Vánocích i při silvestrovských oslavách, které by se podle Fialy ani nemusely konat. „Vyzvali jsme všechny, ať si rozmyslí, zda večírky pořádat. Když se budeme chovat všichni odpovědně, budeme si vědomi nebezpečí a podle toho jednat, nemusíme přistupovat k plošným restrikcím a příkazům, kterým je podle mě možné se vyhnout,“ konstatoval. Fiala v té souvislosti řekl, že odmítá přístup k lidem založený na nedůvěře.

Vláda podle Fialy sleduje situaci v zahraničí kolem varianty omikron. „Mluvíme s odborníky a jsme připraveni včas jednat, kdyby se ukázalo, že varianta je nejen velmi agresivní z hlediska šíření, ale přináší i vážné zdravotní komplikace,“ řekl. Přinejmenším z Velké Británie podle něj budou k dispozici data do deseti dnů. „A my budeme mít čas, abychom tomu uzpůsobili naši politiku,“ dodal.

  Tornádo na jižní Moravě. Důsledky a předpovědi.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com