Rusko dnes formálně vystupuje z dohody o otevřeném nebi

byznys.ihned.cz

Rusko dnes formálně vystupuje z takzvané dohody o otevřeném nebi. Mnohostranná úmluva, kterou uzavřely tři desítky zemí včetně Česka, umožňuje provádět vzájemné kontrolní přelety nad územím signatářských států. Loni od dohody za vlády tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa odstoupily Spojené státy, Moskva letos oznámila stejný krok. Ministerstvo zahraničí v červnu upřesnilo, že oficiálně přestane být Rusko součástí dohody právě dnes.

Ruská federace od dnešního dne nebude smět provádět pozorovací lety nad územím členů NATO, píše ruský list Izvestija, který zároveň upozorňuje, že Moskva bude moci získávat informace o vojenských zařízeních dalších států prostřednictvím satelitů. Klíčovou otázkou je, zda ve skupině signatářů zůstane Bělorusko, které na dokumentu spolupracovalo s Ruskem, píše deník. Minsk se podle něj rozhodne na základě postojů ostatních států.

Dohoda o otevřeném nebi, jejímž signatářem je i Česko i Slovensko, byla podepsána v Helsinkách v roce 1991 a platí od roku 2002. Jejím původním cílem bylo posílit důvěru mezi Ruskem a západními státy. USA loni v listopadu od dohody odstoupily. Tehdejší šéf Bílého domu Trump to zdůvodnil porušováním závazků ze strany Ruska. Moskva obvinění odmítla. Zároveň Washington vyzývala, aby se k paktu vrátil.

Administrativa současného prezidenta Joea Bidena nicméně uvedla, že se k dohodě navrátit nehodlá. Moskva zareagovala rozhodnutím z úmluvy rovněž vystoupit, což v létě schválil parlament. Příslušný zákon následně podepsal prezident Vladimir Putin. Moskva dnes od smlouvy oficiálně odstupuje přesně šest měsíců poté, co o tomto kroku uvědomila zbývající zúčastněné země, píše agentura TASS.

Dohoda o otevřeném nebi je druhou vojenskou úmluvou zahrnující Ruskou federaci, kterou Spojené státy opustily, připomíná agentura Interfax. Washington v roce 2019 odstoupil od Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou podepsali v roce 1987 za USA a Rusko tehdejší lídři zemí Ronald Reagan a Michail Gorbačov. USA od ní odstoupily po několika letech stížností, že Moskva úmluvu porušuje. Rusko obvinění odmítlo, a následně potvrdilo její zánik.

  Kyjev: Rusko pokrývá drony uhlíkovými vlákny, aby ztížilo jejich sestřelení

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com