Připravuje Rusko na Ukrajině provokaci s chemickými zbraněmi?

Americké soukromé vojenské společnosti (PMC) připravují provokaci s chemickými složkami na východě Ukrajiny, uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu na zasedání kolegia ministerstva, informovala ruská média.

Podle ruského ministra působí v Doněcké oblasti více než 120 zaměstnanců amerických PMC, kteří cvičí ukrajinské speciální jednotky.

Podle Šojgua Američané pracují v osadách Avdijivka a Pryazovskoje. „Zřizují palebné pozice v obytných domech a společensky důležitých objektech, cvičí ukrajinské speciální jednotky a radikální ozbrojené skupiny pro aktivní bojové operace,“ řekl.

Podle názoru odborníků, kteří byli osloveni s žádostí o komentář, jsou tato prohlášení Sergeje Šojgu další ruskou falešnou zprávou s cílem dále vyhrotit situaci kolem Ukrajiny nebo informační přípravou Moskvy na zorganizování a provedení provokace se skutečným použitím chemických zbraní s cílem dále obvinit a zdiskreditovat Ukrajinu a v nejhorším případě vytvořit záminku k invazi.

Rusko opakovaně obvinilo oficiální Kyjev z úmyslu použít během války na východě Ukrajiny chemické zbraně.

Například v prosinci 2018 mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová prohlásila, že Ukrajina údajně hodlá v Donbasu použít chemické zbraně.

„Nemůžeme nebýt znepokojeni informacemi o možnosti různých provokací ze strany kyjevských bezpečnostních sil v Donbasu, včetně použití toxických chemických látek,“ uvedla. – Takové akce by mohly vést k civilním obětem a byly by v rozporu nejen s minskými dohodami, ale i s mezinárodními smlouvami o zákazu chemických zbraní.

Také dříve, ještě před prohlášením Marie Zacharovové, ruská média tvrdila, že do Donbasu přijela skupina britských specialistů, aby zorganizovala chemický útok na severu „území DNR“.

 

  Itálie kritizuje Berlín za financování skupin zachraňující migranty v moři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com