Ministerstvo obrátilo. Tvrdší návratová pravidla pro Čechy odvolalo

idnes.cz

Od pondělí budou muset mít cizinci PCR test před vstupem do Česka ze zelených a oranžových zemí na mapě cestovatele. Na české občany se tato povinnost nakonec nevztahuje. Ministerstvo zdravotnictví večer uvedlo, že šlo o nedorozumění. „Pro občany ČR, občany EU a občany třetích zemí s přechodným či trvalým pobytem na území České republiky zůstanou podmínky návratu do země stejné jako doposud,“ uvedl resort na Twitteru.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek večer na Twitteru uvedlo, že se nakonec pro české občany při návratu ze zahraničí nic nemění. „Pro Čechy se při návratu do Česka nic nemění. Pro občany České republiky, občany EU a občany třetích zemí s přechodným či trvalým pobytem na území ČR zůstanou podmínky návratu do země stejné jako doposud,“ upozornil resort zdravotnictví.

Ministerstvo rovněž zdůraznilo, že podmínky vstupu do Česka se zpřísňují pouze pro cizince. „Takto bude ještě dnes (v pátek pozn. red.) upraveno ochranné opatření. Při jeho přípravě a zveřejnění došlo k nedorozumění. Omlouváme se všem, kterých se mohla tato chyba dotknout, za způsobené komplikace,“ dodala ministerstvo na sociální síti.

Nařízení o testech před vstupem do Česka bude platit pro cizince očkované proti covidu-19 či po prodělání nemoci, výjimku budou mít lidé po posilovací dávce vakcíny či děti do 12 let. Dětem ve věku 12 až 18 let pak stačí očkování i bez třetí dávky.

V případě občanů ČR a jejich spolucestujících rodinných příslušníků s vydaným povolením k přechodnému pobytu v Česku, občanů EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu v České republice a cizinců s povolením k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v ČR bude povinnost předvstupního testu platit až od 3. ledna 2022, uvedlo mylně ministerstvo.

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy.

  Kabinet prezidenta byl zrušen, místo něj vznikl sekretariát

Nízkorizikový je pouze Vatikán

K územím s nízkým rizikem nákazy patří v Evropě pouze Vatikán. Z mimoevropských zemí to jsou Argentina, Austrálie, Bahrajn, Chile, Indonésie, Jižní Korea, Kanada, Katar, Kolumbie, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Peru, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay. V oranžové kategorii jsou pouze Rumunsko a Azorské ostrovy.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Bulharsko, Finsko, Itálie, Malta a Švédsko.

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika budou nově náležet Island a Lotyšsko. Připojí se tak k Andoře, Belgii, Dánsku, Estonsku, Francii, Chorvatsku, Irsku, Kypru, Lichtenštejnsku, Litvě, Lucembursku, Maďarsku, Monaku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, San Marinu, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Švýcarsku, Madeiře, Kanárským a Baleárským ostrovům a ostatním třetím zemím mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další pátý až sedmý den po příjezdu.

Při návratu ze všech zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com