Křesťané si dnes připomínají narození Ježíše Krista

nasepraha.cz

Nejdůležitějším vánočním dnem pro křesťany je první svátek vánoční, tedy Boží hod vánoční. Křesťané totiž dnes oslavují narození Ježíše Krista. Boží hod vánoční patří spolu s Božím hodem velikonočním, neboli Zmrtvýchvstáním Páně, k největším svátkům liturgického roku. V kostelích se na Slavnost Narození Páně 25. prosince stavějí betlémy a tradičně se konají třeba i vánoční hry, většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled. Papež také v tento den ve Vatikánu tradičně pronáší poselství Urbi et Orbi (Městu a světu).

Název „Boží hod“ vznikl pro tento svátek zřejmě kvůli tomu, že v tyto dny věřící častěji navštěvovali kostely a přistupovali četněji ke svatému přijímání, při němž požívají posvěcený chléb označovaný jako „tělo Páně“. Památka narození Páně se slavila 25. prosince zpočátku jen v Římě, od 7. století se ale stala součástí liturgie celé západní církve. Východní církev světila od 4. století slavnost Epifanie neboli „slavné zjevení se Božího Syna v těle“. Tento byzantský svátek Narození Páně připadal na 6. ledna.

Věřící by měli na Boží hod v tichu, klidu a míru rozjímat o příchodu Mesiáše na svět. Tento den je také příležitostí, sejít se u slavnostně prostřeného stolu. Dříve také byla na Boží hod vánoční lidem zapovězena práce. Někde se prý ani nestlala lůžka a pokud v ohništi vyhasl oheň, nikdo se neosmělil znovu ho rozdělat.

O narození Ježíše se píše ve dvou evangeliích – Matoušově a Lukášově. První vypráví o mudrcích a jejich darech, druhý o dítěti položeném do jeslí a o pastýřích, kteří se mu přišli poklonit poté, co je k tomu vyzval anděl.

Autor: ČTK

  Po hlasování o nedůvěře se ulevilo Babišovi i opozici, píšou české deníky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com