Česko má i nadále pandemii pod kontrolou, nemocnice zvládají péči o nakažené, řekl ministr Vojtěch

Celkový počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 6141, v úterý přibylo 82 nakažených. Již třetí den tak přibývá méně než sto nemocných za den. Ke konci dubna bude podle modelu připraveného Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) kumulativně asi 10 tisíc pozitivně diagnostikovaných případů. Dál se počítá s tím, že seniorů mezi nimi bude asi 25 procent. Opozice vítá, že vláda v úterý zveřejnila, jak plánuje rozvolňovat svá opatření, někteří však považují její plán za diskriminační.

Podařilo se zabránit nekontrolovanému šíření nemoci covid-19, zdravotnický systém zvládá péči o nakažené včetně těžkých případů, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Díky tomu může stát v následujících týdnech postupně uvolňovat část restriktivních omezení, zdravotnictví může začít obnovit běžnou ambulantní i lůžkovou péči a dosud odkládané operační zákroky. Důležité ale podle Vojtěcha bude, jak se bude epidemii vyvíjet v následujících dvou týdnech.

„Nenechme se ale ukolébat,“ uvedl Vojtěch s tím, že o uplynulých Velikonocích se testovalo výrazně méně než v jiné dny.

Školy budou otevírat postupně

O uvolňování opatření ve školství zavedených kvůli koronaviru bude na tiskové konferenci informovat ministr školství Robert Plaga (ANO) a koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. Plaga po úterním jednání vlády uvedl, že stát plánuje školy otevírat postupně, v plném rozsahu se ale do nich výuka do prázdnin nevrátí.

Zástupci České školní inspekce představí výsledky průzkumu k fungování výuky na dálku v základních a středních školách. Dle dosavadních informací se s ní školy od svého uzavření 11. března vyrovnávají odlišně. Zatímco někde ji zvládají velmi dobře, jinde moc nefunguje. Ministerstvo ale dosud přesnější data nemělo.

Ve vládou schváleném harmonogramu pro znovuotevírání škol zavřených kvůli šíření koronaviru zůstávají podle zástupců školských asociací nejasnosti. Upřesnit bude nutné například termín přijímacích zkoušek na střední školy nebo fungování prvního stupně, který by se pro děti měl otevřít 25. května. Vyplývá to z odpovědí předsedů školských asociací. Představení schématu pro fungování zařízení do konce školního roku uvítali.

  V Plzeňském kraji budou vládnout STAN + Piráti s ODS + TOP 09

Někteří postrádají plán pomoci podnikatelům

K vládnímu plánu se již vyjádřili zástupci opozičních stran i podnikatelů. Opozice oceňuje, že vláda v úterý zveřejnila, jak plánuje rozvolňovat svá opatření a s ohledem na koronavirovou epidemii umožňovat otevření obchodů a dalších zařízení. ODS či TOP 09 však postrádají detailní plán pomoci podnikatelům. Poslanec ODS Jan Skopeček v tiskové zprávě varoval, že otevření restaurací či kadeřnictví na konci května či začátkem června bude pro řadu z nich znamenat definitivní konec. Podle senátora Pirátů Lukáše Wagenknechta je plán uvolňování opatření pro velkou část podnikatelů diskriminační. Šéf STAN Vít Rakušan zase kritizuje z jeho pohledu opatrné otevírání škol.

Harmonogram otevření obchodů a služeb je pak pro obchodní centra diskriminační, myslí si předseda výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. Otevřena by měla být až v poslední vlně od 8. června. Přitom mohou podle Kubíčka velmi dobře zajistit potřebná bezpečnostní i hygienická opatření. Schválený harmonogram je podle něj odrazem naprostého nepochopení, jak centra fungují.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza zase uvedl, že otevírání obchodů a služeb je v pěti vlnách pomalé, vláda své návrhy nekonzultovala s těmi, kterých se dotýkají. Plán kabinetu podle něj ve srovnání s postupem v sousedních zemích vypadá podivně. Podrobnější stanovisko svaz obchodu podle Prouzy vydá ve středu.

Knižnímu trhu v Česku podle předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martina Vopěnky stále hrozí zkáza. „Nevíme, jak knižní trh tuhle situaci přežije,“ uvedl. Ředitel skupiny Albatros Media Václav Kadlec řekl, že plán prezentovaný vládou snižuje dosavadní velkou míru nejistoty, se kterou nakladatelé řeší, kdy a jak uvést nové knihy.

Zástupci provozovatelů sportovních a relaxačních center vítají, že vláda zveřejnila termín možného otevření jejich zařízení. V provozu by měla znovu být od 11. května, ovšem bez využití zázemí. Upozorňují však, že pro mnoho podnikatelů v oboru jsou dva měsíce přerušení provozu na hranici krachu, nebo likvidační. V úterý to uvedla prezidentka České komory fitness Jana Havrdová a manažer společnosti Multisport pro Českou republiku Marián Škripecký.

  Vláda od pondělí otevře obchody do 2,5 tisíc metrů čtverečních

Otevření hotelů a restaurací podle avizovaného harmonogramu bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky Václava Stárka problematické. Od května budou moci otevřít stravovací zařízení, která disponují zahrádkou, na její provoz se však vážou podle Stárka další podmínky a opatření, není tak jisté, zda je budou restaurace schopny otevřít. Podobné je to s hotely, pro které možnost obnovit provoz v červnu prakticky znamená uzavření na tři měsíce. Stát by tedy měl přijít s jasnou podporou cestovního ruchu na další období, řekl Stárek.

Nemocnice obnoví běžnou činnost

Nemocnice mohou začít obnovovat i běžnou péči o pacienty, která byla kvůli koronaviru omezena. Ministerstvo zdravotnictví vyzve poskytovatele akutní lůžkové péče, aby zajistili kapacity i pro jiné výkony, část kapacity ale musí zůstat vyčleněna pro lidi s onemocněním COVID-19. Ministerstvo uvedlo na svém webu seznam opatření, za jakých mohou zdravotníci obnovit běžnou péči.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3076793-denni-narust-poctu-nakazenych-se-jiz-treti-den-drzi-pod-stovkou-opozice-kritizuje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com