Ceny ropy dnes klesají, za celý rok si však připsaly výrazné zisky

finlord.cz

Ceny ropy poslední den v roce klesají, za celý rok 2021 však zřejmě vykážou nejvyšší roční růst nejméně od roku 2016. K vysokému letošnímu růstu přispělo oživení globální ekonomiky po propadu způsobeném pandemií covidu-19 a zdrženlivost producentů při rozhodování o těžbě ropy.

Kolem 16:30 SEČ cena severomořské ropy Brent klesala o 1,1 procenta na 78,64 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela 1,3 procenta a obchodovala se za 75,97 dolaru za barel.

Za celý rok si ropa Brent připisuje zhruba 52 procent, což je nejvyšší růst nejméně od roku 2016. Cena ropy WTI roste o 57 procent, nejvíce od roku 2009, kdy cena stoupla o 70 procent.

Oba kontrakty na ropu stouply na nejvyšší letošní hodnotu v říjnu. Ropa Brent se dostala až na 86,7 dolaru za barel, nejvýše od roku 2018. WTI se obchodovala za 85,41 USD za barel, což byla nejvyšší hodnota od roku 2014.

Očekává se, že globální ceny ropy porostou dále i v příštím roce, protože se zvýší poptávka po leteckém palivu.

„Měli jsme tu deltu a omikron a nejrůznější omezení pohybu a cestování, ale poptávka po ropě zůstala relativně pevná,“ uvedl hlavní ekonom makléřské firmy Commsec’s Craig James. „Lze to přičíst účinkům stimulačních opatření podporujících poptávku a omezení nabídky.“

Po několika dnech růstu však dnes ceny klesají, protože po celém světě roste počet případů pozitivně testovaných na virus SARS-Cov-2. Důvodem je vysoce nakažlivá nová varianta omikron.

Vzhledem k tomu, že cena ropy se blíží 80 dolarům za barel, Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci v čele s Ruskem, tedy skupina známá jako OPEC+, pravděpodobně dodrží svůj plán a v únoru zvýší těžbu o 400.000 barelů denně, uvedly informované zdroje. Představitelé skupiny budou rozhodovat o únorové těžbě 4. ledna, upozornila agentura Reuters.

  ČNB zpřísnila od dubna 2022 limity pro poskytování hypoték

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent březen 78,64 79,53
New York – NYMEX WTI únor 75,97 76,99

 

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com