Poslanci budou řešit peněžité dary, které přijal STAN. Zbytečné, tvrdí hnutí

idnes.cz

Poslanci se mimořádně sejdou kvůli peněžitým darům, které obdrželo hnutí STAN. Schůzi svolala předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová na čtvrtek 13. ledna z podnětu šedesáti čtyř poslanců stran SPD a ANO. Podle vyjádření hnutí STAN je návrh na svolání mimořádné schůze zbytečný. Předseda hnutí Vít Rakušan tvrdí, že všechny firmy, které dary poslaly mají české IČO, takže jsou české.

Opoziční poslanci chtějí vysvětlit původ peněz pro hnutí STAN ze zahraničí, stojí v návrhu programu. Hnutí už dříve uvedlo, že dary, které dostalo, pocházejí výhradně od firem se sídlem v Česku a s dohledatelnou vlastnickou strukturou. Ohradilo se vůči spekulacím o darech i o tom, že by se někdo mohl jejich prostřednictvím snažit o ovlivňování politického rozhodování.

Stotisícové až dvěstětisícové sumy posílaly firmy, které podle zjištění MF ­DNES vlastní ti stejní lidé. Během dvou měsíců už straně takto rozdrobeně firmy z Kypru poslaly přes tři miliony korun.

Hnutí ale uvedlo, že peníze ze zahraničí nikdy nepřijalo. „Veškeré dary od právnických osob pocházejí od firem, které skutečně podnikají v České republice, zaměstnávají tu lidi a odvádějí daně,“ uvedla ředitelka hlavní kanceláře STAN Lucie Krejčová. Hnutí dále uvedlo, že zaznamenalo tři dary od firem, které mají spoluvlastníky s kyperskými pasy, což z nich ale nedělá kyperské společnosti.

Mimořádná schůze se nakonec nemusí vůbec uskutečnit, když Sněmovna neschválí návrh jejího programu. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro diskusi.

V nynějším volebním období jde o druhou mimořádnou schůzi svolanou z podnětu opozice. V polovině prosince se poslanci sešli na žádost ANO k předlohám, kterými chtěl někdejší kabinet Andreje Babiše řešit růst cen energií. Po třech hodinách vystoupení řečníků s přednostním právem strany nové vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů neumožnily schválení návrhu programu schůze a Sněmovna předlohy neprojednala.

  Lipavský ocenil přístup Jordánska k uprchlíkům, očekává rozšíření spolupráce

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com