Chci sto milionů za trable po očkování proti covidu, píší lidé Válkovu úřadu

indes.cz

Odškodnění za nežádoucí účinky po očkování proti covidu-19 chce po ministerstvu zdravotnictví 28 lidí, potvrdil iDNES.cz mluvčí resortu Ondřej Jakob. Od poloviny října je to trojnásobný nárůst. Nejméně chce žadatel, který si řekl o 65 tisíc korun, několik lidí ale chce až 100 milionové částky. Celkovou sumu úřad nesdělil s tím, že stát zatím žádné ze žádostí nevyhověl.

„Ministerstvo zdravotnictví obdrželo k dnešnímu dni 28 žádostí o náhradu újmy způsobené očkováním proti onemocnění covid-19,“ uvedl v úterý mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Doplnil, že žádné ze žádostí resort zatím nevyhověl. Ti, kteří by se chtěli rozhodnutí bránit, se mohou obrátit na soud.

Jde tak o trojnásobný nárůst oproti polovině října, kdy resort hovořil o devíti žadatelích.

„Obtíže, na které si žadatelé o odškodnění stěžovali, jsou různé. Patří mezi ně například kopřivka či obrna lícního nervu,“ popsal Jakob. Různé jsou také částky, které lidé jako kompenzaci požadují. Nejméně chce žadatel, který si řekl o 65 tisíc korun, několik lidí pak chce až 100 milionů korun.

Nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19 mohou lidé nahlašovat Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten dosud eviduje 10 727 podezření. Lidé většinou popisují reakce jako horečku, zimnici, únavu, reakci v místě vpichu, příznaky chřipky a podobně. SÚKL také hlásí za celou dobu očkování proti covidu 148 podezření na úmrtí, které nastalo po očkování.

Ústav upozorňuje na to, že mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti. „Všechna hlášení jsou pouhými podezřeními, nikoliv prokázanými nežádoucími účinky vakcín. Mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti. Mohou být také nahlášeny nežádoucí účinky, které nejsou správně pojmenovány,“ konstatuje SÚKL.

  Vláda v neděli mimořádně zasedne kvůli bezpečnostní situaci

Ten také uvádí, že poměrně často lidé hlásí podezření, že se po očkování nakazili koronavirem. „Připomínáme, že žádná vakcína proti jakémukoli onemocnění před ním nechrání stoprocentně, tedy ani vakcíny proti covid-19 neposkytují absolutní ochranu před infekcí SARS-CoV-2. Navíc maximální možná ochrana těmito vakcínami nastává až s určitým odstupem po druhé dávce, takže onemocnění po první dávce či krátce po druhé dávce může běžně nastat. Žádná z vakcín proti covid-19 však sama o sobě toto onemocnění nemůže způsobit,“ upozorňuje ústav.

Dva roky zákona o odškodnění

Očkování proti covidu-19 je jedinou nepovinnou vakcinací, u níž je možné po státu požadovat náhradu újmy. Kromě toho lze žádat o odškodnění po očkování proti jedenácti dalším nemocem, u kterých je vakcinace povinná. Zákon začal platit v roce 2020 a za o peněžní náhradu požádalo šest lidí, přičemž jeden člověk podnět podal po očkování proti chřipce, které povinné není. Ministerstvo opět ani v jenom případě nevyhověla.

„Požadují částky od 3 500 000 korun do 100 000 000 korun a obtíže, na které si stěžují jsou opožděný mentální vývoj a atypický autismus, dětský autismus, neurologická porucha a zánět mozku, středně těžká nedoslýchavost na obě uši a epilepsie a neurologický syndrom neobratnosti,“ popsal Jakob.

Proti covidu-19 se v Česku očkuje od konce prosince 2020. Ukončené očkování má k 5. lednu 6,67 milionu lidí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com