S politickou situací nejsou Češi spokojení. Prezidentovi důvěřuje třetina

Češi nejsou spokojení se současnou politickou situací. Spokojenost za poslední dva roky klesla o polovinu na 11 procent, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Prezidentovi podle něj důvěřuje 36 procent lidí. Nejnižší důvěru má mezi občany Poslanecká sněmovna, naopak starostům důvěřuje 70 procent lidí.

Šetření probíhalo během listopadu a prosince 2021, tedy za vlády Andreje Babiše před jmenováním vlády Petra Fialy. Tehdejší vládě nedůvěřovaly v době výzkumu více než dvě třetiny Čechů. Důvěru jí prokázalo 33 procent.

Hlavě státu důvěřuje 36 procent Čechů, z toho 10 procent volilo možnost rozhodně. Naopak 60 procent lidí jí nedůvěřuje, čtvrtina z toho dokonce silně.

Z dat CVVM vyplývá, že Zemanovi důvěřují hlavně lidé starší 60 let, obyvatelé obcí a měst s populací nižší než 2 tisíce, voliči ANO, ČSSD, KSČM nebo SPD a obyvatelé Libereckého a Zlínského kraje. Nedůvěru mu naopak častěji vyjadřují lidé ve věku od 20 do 29 let z Prahy, z Plzeňského nebo Karlovarského kraje a z kraje Vysočina.

Starostové si polepšili, Senát pohoršil

Nejnižší důvěru lidí získala Poslanecká sněmovna se 30 procenty. Silnou důvěru má u pouhých dvou procent oslovených. Častěji jí důvěřují absolventi vysokých škol a lidé, kteří v politickém spektru stojí napravo. Nedůvěřiví vůči Poslanecké sněmovně bývají zejména nevoliči a polokvalifikovaní či nekvalifikovaní dělníci.

Většině institucí nedůvěra oproti poslednímu průzkumu klesla. Výjimkou byl senát a krajské zastupitelstvo. Senátu vyjádřilo nedůvěru o dva procentní body více Čechů než při posledním šetření. Nedůvěra vůči němu tak stoupla na 62 procent.

Z dat CVVM vyplývá, že se během posledních dvou let zvýšila nedůvěra v prezidenta z původních 47 procent o 13 procent na současné dvě třetiny. Od léta 2021 se ale postoje k němu příliš neměnily.

  Index rizika epidemie covidu klesl na čtvrtý stupeň

Relativně vysokou důvěru si zachovávají obecní zastupitelstva a starostové. Obecním zastupitelstvům věří 61 procent lidí. Starostové získali se svými 70 procenty nejvyšší důvěru ze všech státních institucí. 19 procent respondentů jim důvěřuje rozhodně a 51 procent spíše.

S politickou situací nejsou lidé spokojení

Za poslední dva roky klesla spokojenost se současnou politickou situací z 22 na 11 procent. Naopak nespokojenost vyjádřila více než polovina dotázaných. Ani spokojen, ani nespokojen odpovědělo 31 procent.

V porovnání s šetřením ze září a začátku října se pohled na politickou situaci příliš nezměnil. Stále je hodnocení horší, než v období od druhé poloviny roku 2018 do září roku 2020, ale lepší, než během let 2012 a 2013.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com