Havlíček: Chybou programového prohlášení je absence inovační strategie

idnes.cz/

Kapitola průmyslu a obchodu programového prohlášení vlády obsahuje podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) řadu obecných frází. Za chybu považuje, že není výslovně zmíněna inovační strategie, jejíž plnění je podle něj základem pro ekonomiku postavenou na přidané hodnotě. Havlíček to sdělil ČTK. Kabinet Petra Fialy (ODS) programové prohlášení schválil ve čtvrtek, dnes ho zveřejnil.

Právě na inovační strategii bývalá vláda podle Havlíčka po vzoru nejvyspělejších zemí postavila hospodářskou vizi pro Českou republiku. Jednotlivé inovační cíle, které si nové vedení ministerstva průmyslu a obchodu dává v programovém prohlášení, tak bez ní působí dost nahodile, uvedl exministr.

Havlíček nesouhlasí s tvrzením v programovém prohlášení, že takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) je pouhou výzvou. Pro řadu průmyslových odvětví je to podle něj i vážný problém. Programové prohlášení tento fakt ale nijak konkrétně neřeší. „Je tam řada obecných frází typu podpoříme modernizaci, zvyšování konkurenceschopnosti, kreativity, podpoříme aplikovaný výzkum, a podobně. Nic proti tomu, ale už nevidíme jak,“ sdělil dále Havlíček.

Z představených závazků Havlíček souhlasí s dlouhodobou energetickou politikou, která podle něj navazuje na koncepci minulé vlády. V programovém prohlášení ale postrádá krátkodobé řešení dopadu energetické krize například na podniky.

Autor: ČTK

  Ke vstupu ČR do eurozóny musí být širší politická shoda, řekla Zamrazilová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com