Ministr předloží, jaké profese budou moci přes pozitivní test do práce

seznamzpravy.cz

Ministr vnitra Vít Rakušan chce předložit návrh, v němž bude uveden přehled vybraných profesí, kterým by v práci vyšel pozitivní antigenní test, ale mohli by i nadále chodit do práce.

Ústřední krizový štáb bude mít v pondělí k dispozici návrh seznamu profesí, na které by měla dopadat takzvaná pracovní karanténa.

Předá mu ho ministr vnitra Vít Rakušan (Starostové). Řekl to v neděli v diskuzním pořadu Partie CNN Prima News. Lidé z vybraných profesí, kterým by v práci vyšel pozitivní antigenní test, by mohli i nadále chodit do práce.

Smyslem této karantény má být zajištění fungování státu i za situace, kdy v ní skončí velký počet lidí. Ministerstvo vnitra tak má vybrat oblasti kritické infrastruktury nezbytné pro chod státu kvůli počínající vlně varianty koronaviru omikron.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zmínil v této souvislosti pracovníky v sociálních službách, školství či zdravotnictví.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy pak uvedl, že by se pracovní karanténa mohla týkat i klíčových dodavatelů – například prádelen, které perou pro nemocnice, nebo řidičů, kteří rozvážejí potraviny od výrobců.

„Na pátečním jednání s ministrem Válkem a Ministrem průmyslu a obchodu jsme předložili náš návrh. Doufám, že jej Ústřední krizový štáb v pondělí projedná,“ napsal Prouza.

Zařazeni by v pracovní karanténě mohli být podle něho i pracovníci v provozech, které nelze přerušit, jako vysoké pece či zemědělské provozy pečující o zvířata.

Válek očekává, že výrazný nástup vlny omikronu se projeví zhruba od 16. ledna a opět poleví ve druhé polovině února.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

  Glosa: Babišovy naivní pohádky versus příšerná kampaň opozice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com