Armáda má problém. Vysoce postavený generál přišel o bezpečnostní prověrku

novinky.cz

Vedení armády má problém. Jeden z vysoce postavených velitelů, generálmajor Štefan Muránský (62), ředitel sekce podpory, který má pod sebou celou armádní logistiku, přišel o bezpečnostní prověrku NBÚ.

A zřejmě nebude moci vykonávat svou funkci, protože je běžnou praxí, pokud voják přijde o prověrku, tak je dán do tzv. personální dispozice.

„Potvrzujeme, že generálmajoru Štefanu Muránskému byla zrušena platnost osvědčení fyzické osoby,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Na dotaz, jestli generál Muránský dál povede sekci armádní logistiky, odpověděla: „Do doby ukončení správního řízení, v souladu se zákonem, nemůžeme poskytnout další informace.“

Podle informací Práva není odebrání bezpečnostní prověrky vysoce postavenému veliteli ojedinělý případ.

Před několika lety načas přišel o prověrku jeden plukovník generálního štábu, ale podařilo se mu NBÚ ve správním řízení vysvětlit všechna podezření a prověrku dostal zpět. „Během této doby byl také v dispozici,“ řekl dobře informovaný zdroj.

Známý případ je také příklad generála Rostislava Pilce, který musel kvůli odebrané bezpečnostní prověrce odejít z funkce šéfa Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Generál nakonec uspěl až u soudu a skoro po dvou letech získal prověrku zpět.

  Příslušníci aktivních záloh cvičili u Brna ochranu kritické infrastruktury

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com