Scholz považuje krizi na východě Ukrajiny za vážnou hrozbu pro Evropu

ass.ru

Krize na východě Ukrajiny je vážnou hrozbou pro bezpečnost Evropy. Dnes to v německém parlamentu prohlásil kancléř Olaf Scholz, podle něhož Evropa ruskou anexí ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014 přišla o jistotu nedotknutelnosti hranic. Na východě Ukrajiny čelí Kyjev povstání proruských separatistů, krizi navíc ještě více vyhrotilo soustředění ruských vojsk u ukrajinských hranic.

Anexe Krymu podle kancléře situaci v Evropě změnila, protože zmizela jistota, že se hranice na kontinentu již měnit nebudou. Scholz poslancům řekl, že Německo se snaží krizi zmírnit. „Usilujeme o obnovu jednání v normandském formátu,“ řekl kancléř. Jako normandský formát jsou označovány rozhovory o mírovém řešení sporu na Donbasu mezi Ruskem a Ukrajinou pod patronátem Francie a Německa.

Kyjev a západní metropole v posledních týdnech obviňují Rusko, že hromadí v blízkosti Ukrajiny armádní jednotky s více než 100.000 vojáky a že zvažuje útok na sousední stát. Rusko takové obviňování odmítá a naopak viní Ukrajinu a Spojené státy z destabilizování situace.

Autor: ČTK

  Lídři EU jednají s Bidenem, pak je čeká debata o sankcích či energetice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com