Ukrajinský exprezident Porošenko se vrátil do vlasti, kde mu hrozí vězení

seznamzpravy.cz

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se dnes vrátil do vlasti, kde mu hrozí zatčení kvůli podezření z vlastizrady. Zástupci vyšetřovacího výboru uvedli, že se mu po příletu na letiště v Kyjevě pokusili předat předvolání k soudu. Porošenko si ho ale podle nich nepřevzal, obvinění již dříve označil za vykonstruované lidmi z okolí jeho nástupce v prezidentském úřadě Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentura Reuters.

Bývalá hlava státu je vyšetřována kvůli podezření z vlastizrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Úřady Porošenka podezírají, že se ještě před zvolením prezidentem v roce 2014 dohodl – i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska – na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,16 miliardy Kč) z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země. Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost ukrajinské energetiky na Rusku a separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu.

Porošenko, který svůj přílet z Varšavy živě přenášel na internetu, nejprve obvinil pohraničníky, že mu při celní kontrole zabavili pas. Později oznámil, že mu byl cestovní doklady vrácen, načež se vyšel přivítat před letištní halu s davem svých příznivců. Někteří podle agentury AP nesli transparenty s nápisy „Potřebujeme demokracii“ a „Zastavte represe“.

Na souběžném brífinku pro novináře ukrajinští vyšetřovatelé uvedli, že se pokusili doručit Porošenkovi předvolání, on však dokumenty odmítl převzít. Podle AP se očekávalo, že Porošenko zamíří z letiště rovnou k soudu, který rozhodne o jeho vzetí do vazby.

V rámci vyšetřování byl Porošenkovi zmrazen majetek a v případě odsouzení mu hrozí až 15 let vězení. Porošenko trvá na své nevině a tvrdí, že jeho prezidentský nástupce Zelenskyj se ho snaží politicky zdiskreditovat, aby odvedl pozornost od četných problémů Ukrajiny. Zelenského administrativa se od vyšetřování distancovala a uvedla, že prokuratura a soudy jsou nezávislé.

  Kvůli útoku na Kapitol rezignoval i ministr zdravotnictví USA

Bohatý podnikatel Porošenko byl zvolen do čela prozápadní ukrajinské vlády v roce 2014, když demonstranti v Kyjevě svrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Zelenskyj Porošenka porazil ve volbách v roce 2019, když slíbil vypořádat se s korupcí a vlivem oligarchů v zemi.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com