Baerbocková v Kyjevě vyzvala k mírovému řešení sporu s Ruskem

archiv.hn.cz

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková při dnešní návštěvě v Kyjevě vyzvala k mírovému řešení sporu s Ruskem. Uvedla ale také, že by případná agrese proti Ukrajině vyšla Moskvu draho. Spolu se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou se vyslovila pro obnovení rozhovorů o Donbasu v takzvaném normandském formátu, tedy mezi Ruskem a Ukrajinou společně s Německem a Francií.

Návštěva šéfky německé diplomacie přichází v době vzrůstajícího napětí na rusko-ukrajinské hranici, kde Rusko shromáždilo desetitisíce vojáků. Ukrajina tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi do sousední země a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci odůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Moskva zároveň požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát aliance.

„Diplomacie je jediná schůdná cesta,“ řekla podle agentury Reuters Baerbocková po setkání s Kulebou. „Jakákoli další agrese by ruský režim přišla draho, a to ekonomicky, strategicky i politicky,“ dodala.

Berlín je připraven vést s Moskvou dialog, řekla dále Baerbocková. Podle ní je zapotřebí jednat o deeskalaci hned v několika různých formátech. Ještě dnes by německá ministryně měla odletět do Moskvy, kde má v úterý naplánováno jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Baerbocková také uvedla, že se svým francouzským kolegou Jeanem-Yvesem Le Drianem brzy navštíví konfliktní oblast na východě Ukrajiny, aby se seznámila s tamní situací, uvedla agentura DPA. Podle německé ministryně je zapotřebí skutečné plnění takzvaných minských dohod, které uzavřely Kyjev, Moskva, Paříž a Berlín v roce 2015 s cílem ukončit boje v Donbasu. Proti sobě tam stojí ukrajinské vládní síly a Ruskem podporovaní separatisté. Boje si od roku 2014 vyžádaly již více než 14.000 životů.

  Strana barmské vůdkyně Su Ťij žádá její okamžité propuštění

Šéfka německé diplomacie a zároveň spolupředsedkyně německých Zelených dnes opět odmítla možnost, že by Německo podpořilo Ukrajinu dodávkami zbraní. Cílem Německa podle ní není krizi dále eskalovat, ale řešit ji diplomatickou cestou.

V souvislosti s rozsáhlým kybernetickým útokem, který minulý týden postihl internetové stránky řady ukrajinských institucí, Baerbocková nabídla Kyjevu podporu v podobě vyslání odborníků na kybernetickou bezpečnost. Rusko odmítá tvrzení Ukrajiny, že hackerský útok zorganizovalo.

Role Německa jakož i celé Evropské unie byla při dosavadních jednáních s Ruskem o Ukrajině spíše omezená. Moskva minulý týden vedla rozhovory napřímo se Spojenými státy a posléze s NATO. Západní země odmítly ruské požadavky na poskytnutí záruky, že Ukrajina se nikdy nestane členem NATO, a na stažení aliančních jednotek a zbraní ze zemí východního křídla bloku. Naopak chtějí po Rusku, aby uklidnilo situaci stažením vojáků a bojové techniky z blízkosti ukrajinských hranic.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com