National Pandemic Alarm: Vláda má důvěru Sněmovny, občanů zatím ne

novinky.cz

Vládě premiéra Petra Fialy (ODS) nedůvěřuje nadpoloviční většina Čechů, vyplývá z aktuálního průzkumu projektu National Pandemic Alarm (NPA), který monitoruje postoje společnosti s ohledem na pandemii koronaviru. Více než polovina respondentů v něm vyjádřila skepsi i k tomu, zda nová vláda epidemii onemocnění covid-19 zvládne. Skeptická je veřejnosti také k výběru Vlastimila Válka (TOP 09) na post ministra zdravotnictví.

Fialovu kabinetu podle průzkumu obecně nedůvěřuje 56 procent lidí. Opačný postoj k nové vládě zaujalo 27 procent respondentů. Zbylých 17 procent si nedokázalo vybrat ani jednu možnost.

Důvěra v současnou vládu podle průzkumu klesá s věkem. Nejnižší je mezi respondenty staršími 55 let. Naopak nejvíc Fialovu kabinetu důvěřují absolventi vysokých nebo vyšších odborných škol a obyvatelé velkých měst nad 100.000 obyvatel.

Téměř dvě pětiny (38 procent) veřejnosti důvěřují současné vládě méně než předchozímu kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO). O opaku je přesvědčeno 28 procent lidí a pětina respondentů uvedla, že oběma vládám důvěřuje stejně. „Zde je poměrně výrazný rozdíl na základě pohlaví, kdy současnému kabinetu méně důvěřuje jen 30 procent žen, ale mužů dokonce 48 procent,“ upozorňuje NPA.

Kromě obecné důvěry zajímal autory výzkumu také názor lidí na schopnost nové vlády zvládnout koronavirovou epidemii. „Zde jsou výsledky obdobné, v této oblasti vládě Petra Fialy důvěřuje 29 procent, a naopak nedůvěřuje 55 procent dotázaných,“ uvádí NPA. Obdobně lidé vnímají i Fialu, kterému ve zvládání koronavirové pandemie důvěřuje 30 procent dotázaných.

Poměrně skeptická je veřejnost k otázce, zda je Válek vhodnou volbou na ministra zdravotnictví. Dvě pětiny Čechů a Češek si myslí, že není. Naproti tomu 13 procent respondentů vnímá výběr Válka jako dobrou volbu. Téměř třetina dotázaných ale soudila, že na hodnocení je ještě brzy a 16 procent nedokázalo vhodnost Válkovy volby zhodnotit vůbec.

  Policisté dnes budou měřit rychlost na stovkách úseků silnic

„Startovací pozice nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je náročná, teprve měsíc po jmenování musí čelit zvládání pandemické situace, ale i potřebě přesvědčit veřejnost, že je do funkce dobrou volbou, za kterou ho zatím považuje pouze 13 procent dotázaných, naprostá menšina veřejnosti,“ zhodnotil výsledek Vít Pavliš z agentury NMS Market Research.

Odpovědi respondentů sbírali autoři průzkumu mezi 14. a 17. lednem. Do průzkumu se zapojilo přes 1900 lidí z internetové populace v ČR ve věku od 15 let. Průzkum zaštiťuje společnost European National Panels, za kterou stojí výzkumné agentury Nielsen Admosphere, NMS Market Research a STEM/MARK.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com