Sledujeme docházku poslanců. V Top 10 nejhorších je předseda ANO i premiér

seznamzpravy.cz

Neúčastnit se hlasování ve Sněmovně je pohrdání voliči, zaznívalo v posledních týdnech ve Sněmovně. Seznam Zprávy proto začaly dlouhodobě mapovat, jaká je docházka jednotlivých poslanců.

Po dvou a půl měsících funkčního období se ukazuje, že premiér Petr Fiala a vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) mají na hlasováních poloviční účast. Kriticky nízkou účast (14 %) ale má předseda ANO Andrej Babiš. Silně pod průměrem je i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala (46 %).

Je-li účast na hlasováních projevem úcty k voličům, nejvíce si jich váží Starostové a Piráti. Nejméně ANO a ODS, vyplývá z dat.

Od ustavující schůze Sněmovny, která se konala 8. listopadu 2021, doposud proběhlo 204 hlasování na sedmi schůzích, z nichž jedna zatím nebyla ukončena.

Ze všech 200 poslanců a poslankyň přitom devět mělo poloviční nebo ještě menší účast, mezi nimi premiér, jeden ministr a jeden šéf poslaneckého klubu.

Za ministry vede Pirát Bartoš

Představitelé vlády si bezezbytku podrželi své poslanecké či senátorské mandáty, které získali dříve, než vstoupili do vlády. Pirátský poslanec Jakub Michálek jako jediný post ve vládě nepřijal a funkce nekumuluje.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš má zatím ve Sněmovně nejvyšší účast ze všech představitelů vlády (96 %). Následuje ministr kultury Martin Baxa z ODS (95 %). Pomyslnou třetí příčku má ministr školství Petr Gazdík ze STAN (92 %).

Nejnižší docházku mají premiér Petr Fiala z ODS (50 %), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 (50 %) a ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS (62 %).

Srovnání ukazuje všechny členy vlády, kteří jsou zároveň poslanci či poslankyněmi. Anna Hubáčková (KDU-ČSL) a Mikuláš Bek (STAN) jsou členy Senátu. Jejich účast na hlasováních budou Seznam Zprávy zpracovávat v další kapitole zaměřené na docházku senátorů a senátorek.

Zatím je celková účast vysoká

V prvních týdnech po ustavení nové Sněmovny bývá poslanecká účast na hlasováních relativně vysoká a v čase pak klesá. Na začátku funkčního období se jednak ustavuje samotná Sněmovna a rozhoduje se o obsazení všech funkcí ve Sněmovně, včetně výborů, jednak se vyslovuje (či nevyslovuje) důvěra vládě.

Ze stran jsou (zatím) nejslabší ODS a ANO

Při porovnání poslanecké docházky podle stranické příslušnosti jsou však už nyní vidět rozdíly, jak ukazuje graf výše. Poslanci a poslankyně ODS a ANO v účasti na hlasováních v průměru nedosahují 90 %, zbývající strany mají průměr vyšší.

Členové vlády a zároveň poslanci a poslankyně za ODS mají horší účast na hlasováních než většina Sněmovny. Lépe než předseda vlády Petr Fiala jsou na tom ministři a jeho straničtí kolegové a kolegyně, ministr kultury Martin Baxa (95 %), ministryně obrany Jana Černochová (74 %), ministr dopravy Martin Kupka (74 %) a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (62 %). V porovnání se zbytkem Sněmovny je ale i jejich účast viditelně podprůměrná.

Piráti a Starostové makají

Starostové a nezávislí (STAN) mají nejvyšší zastoupení při hlasováních (95,6 %). Jsou to zatím absolutní rekordmani; polovina (16) z 33 jejich poslanců a poslankyň má při hlasováních zatím stoprocentní účast.

I čtveřice pirátských poslanců si zatím drží velmi vysokou účast: ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (96 %), Klára Kocmanová (99 %), Olga Richterová (98 %) a Jakub Michálek (80 %).

Ministr Jurečka druhý nejhorší z KDU-ČSL

Ministr práce a sociálních věcí a současně poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL) rovněž patří k větším absentérům: hlasoval ze 70 %. U lidovců je hned za svým stranickým kolegou Karlem Smetanou, který se dosud účastnil jen 60 % hlasování.

  Premiér Fiala se při bilanční návštěvě sejde s ministrem kultury Baxou

TOP 09 zatím podprůměr, kazí to ministr Válek

TOP 09 má v průměru 90% účast – svou poloviční docházkou ji sráží již zmiňovaný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ten má zároveň nejhorší účast ze všech svých stranických kolegů a kolegyň, jinak zatím značně aktivních.

Chronický absentér Babiš: beze změny

Bývalý ministerský předseda Andrej Babiš (ANO), který Sněmovnu v minulosti označil za „žvanírnu“, měl jednu z nejnižších účastí na hlasováních po celá dvě uplynulá období Sněmovny (2013–2017 a 2017–2021). Nyní má opět druhou nejhorší docházku; účastnil se pouze 28 ze 204 hlasování (14 %). Překonal ho jen prozatím nejhorší absentér nové Sněmovny – jeho stranický kolega Milan Wenzl (8 %). Jak ale upřesnilo tiskové oddělení hnutí ANO, v případě poslance Wenzla jsou absence dány dlouhodobou léčbou vážné nemoci.

Fiala z SPD nepřišel ani na polovinu hlasování

Mezi poslance s nejnižší docházkou patří i zastupitelé z SPD Radek Koten (74 %), Vladimír Zlínský (59 %) a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, který zatím nedorazil ani na polovinu hlasování. Zúčastnil se jen ze 46 %.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com