Ruská vládní strana vyzývá k poskytnutí vojenské pomoci separatistům na Ukrajině

ct24.ceskatelevize.cz

Moskva by měla podpořit proruské separatistické regiony na východě Ukrajiny různými typy zbraní, prohlásil podle tiskové agentury Interfax vysoce postavený představitel ruské vládní strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. Šéf poslaneckého klubu Jednotného Ruska Vladimir Vasiljev pak oznámil, že jeho strana k poskytnutí takové pomoci vyzvala vedení země.

„V Rusku začali otevřeně hovořit o dodávkách zbraní separatistům,“ upozornil v reakci na svém webu list Ukrajinska pravda a zdůraznil, že „Rusko osm let zásobuje povstalce nejen vojáky, ale i zbraněmi a vojenskou technikou. Současně to ale úřady státu-agresora nikdy nepřiznaly“.

Rusko popírá, že by bylo zapojeno do konfliktu na východní Ukrajině, který se rozhořel v roce 2014 mezi separatisty a ukrajinskými vládními silami. Podle ukrajinských zdrojů agentury Reuters ale podporu 35.000 proruským separatistům v oblasti ukrajinského Donbasu poskytuje odhadem 2000 ruských armádních příslušníků.

Tajemník prokremelského Jednotného Ruska Andrej Turčak se domnívá, že vojenská pomoc separatistům je nutná pro zvýšení obranyschopnosti povstaleckých oblastí v situaci, kdy členské země Severoatlantické aliance dodávají „ve velkém“ Ukrajině smrtící zbraně. Podle Turčaka vyslaly USA a Velká Británie na Ukrajinu – která se obává ruské invaze – již „desítky“ letadel, která tam dopravila raketové komplexy, granátomety, ruční střelné zbraně, miny a munici.

„Domnívám se, že v těchto podmínkách Rusko musí poskytnout Luhanské a Doněcké lidové republice potřebnou pomoc ve formě dodávek různých typů zbraní za účelem zvýšení obranyschopnosti,“ citovala agentura Interfax Turčaka.

Od roku 2014 rozdala Moskva v samozvaných republikách již přes 600.000 ruských pasů. Ruský parlament má tento týden projednat návrh, který vyzývá prezidenta Vladimira Putina k uznání nezávislosti obou republik. Ten se k tomu zatím staví chladně.

Formální uznání samozvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny se však podle Reuters považuje za jeden z možných kroků, které by Putin mohl učinit, pokud by se mu nepodařilo získat od Západu bezpečnostní záruky. Mezi ně patří požadavek, aby se Ukrajina nikdy nestala členem NATO. Aliance ho už odmítla.

  V činoherním divadle Mariupol, které bombardovali Rusové, zahynulo 300 lidí

V úterý přistál na kyjevském letišti americký nákladní letoun s třetí dodávkou vojenského vybavení a munice financovanou z balíku vojenské pomoci ve výši 200 milionů dolarů (asi 4,35 miliardy Kč). Tuto pomoc se USA rozhodly poskytnout Ukrajině v době, kdy Rusko u jejích hranic shromáždilo desítky tisíc vojáků a někteří západní představitelé se obávají možné ruské invaze na Ukrajinu. Británie přislíbila dodat Ukrajině lehké protitankové obranné systémy. Britský ministr obrany Ben Wallace také oznámil, že Británie pošle na Ukrajinu menší jednotku vojáků. Vojenskou pomoc slíbilo mimo jiné i Česko, které hodlá Kyjevu poskytnout dělostřeleckou munici ráže 152 milimetrů.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com