Ledecká bude v úterý obhajovat olympijské zlato na snowboardu

Ester Ledecká zahájí své účinkování na olympijských hrách v Pekingu v úterý paralelním obřím slalomem na snowboardu, v němž obhajuje zlato z Pchjongčchangu. Hokejistky se utkají s Japonskem o první místo ve skupině B a tím o lepší pozici pro čtvrtfinále. Rozdělovat se bude deset sad medailí.

Ledecká od dvojnásobného zlata v Koreji dávala přednost častěji lyžím a vynechala i oba snowboardové šampionáty. Během posledních tří sezon jela obří slalom na prkně ve Světovém poháru jen čtyřikrát, ale bilance ukazuje, že ze svého umění nic neztratila. Třikrát slavila vítězství, jen v prosinci v italské Carezze v prvním závodě po roční přestávce byla druhá, když ve finále upadla. O dva dny později už v Cortině d’Ampezzo suverénně vyhrála a zaokrouhlila počet svých vítězství ve Světovém poháru na dvacet.

Vedle tradičně silných Rakušanek jí zdatná soupeřka vyrostla v osmnáctileté Rusce Sofii Nadyršinové, která loni na MS v Rogle získala zlato a stříbro. Němka Ramona Theresia Hofmeisterová vybojovala ve dvou předchozích sezonách křišťálové glóby. To všechno ale v době, kdy se největší česká medailová naděje věnovala snowboardu jen okrajově.

Ledecká se v Pekingu bude muset rychle vrátit k lyžím, protože už v pátek ji čeká obhajoba druhého zlata v super-G. Muži tuto disciplínu absolvují už v úterý a Nor Aleksander Aamodt Kilde by zklamání z pátého místa z dnešního sjezdu určitě rád vyléčil zlatem. V sezoně vyhrál tři závody, ale Švýcar Marco Odermatt se dvěma triumfy není příliš pozadu. Zlato bude obhajovat bronzový z dnešního sjezdu Rakušan Matthias Mayer, jehož otec Helmut získal stříbro, když měl superobří slalom v roce 1988 olympijskou premiéru.

Co napravovat má i Kildeho slavný krajan Johannes Hösflot Klaebo po nevydařeném skiatlonu. Ve sprintu je na velkých akcích od minulých her prakticky neporazitelný a v této sezoně vyhrál všechny tři sprinty volnou technikou, ke kterým nastoupil. Mezi ženami má podobně suverénní pozici Švédka Maja Dahlqvistová. Běžkyně s atletickými kořeny má ze všech nejvyšší absolutní rychlost, umí stovku na lyžích za 12,20, což je neoficiální světový rekord.

  Nadal se podrobil operaci zranění kyčle

Johannes Thingnes Bö dotáhl v sobotu norskou biatlonovou smíšenou štafetu ke zlatu a teď má šanci na další v individuálním závodě na 20 kilometrů, v němž zvítězil už v Pchjongčchangu. V nejdelším biatlonovém závodě je na tom v této sezoně ještě lépe jeho starší bratr Tarjei, který se z titulu mistra světa na této trati radoval už v roce 2011, ale na hrách zatím sbíral medaile jen ve štafetách. Michal Krčmář byl v Pchjongčchangu sedmý, v posledním závodě před olympiádou dojel v Anterselvě čtrnáctý.

Hokejistky si zkomplikovaly situaci dnešní prohrou s Dánskem, přesto stále mají šanci na vítězství ve skupině B. Pokud Japonsko porazí, třeba i v prodloužení, vyhnou se ve čtvrtfinále oběma zámořským týmům, které i v Pekingu dokazují, že mají před Evropou obrovský náskok. Svěřenkyně Tomáše Paciny loni na MS v Calgary Japonky ve skupině zdolaly 4:0, ve vyřazovací části s nimi ale prohrály 2:3.

Od Nagana získaly německé sáňkařky na hrách 14 z 18 medailí a všechny zlaté. Natalie Geisenbergerová, která se vrátila k závodění po mateřské přestávce, má políčeno na třetí zlato v řadě, což dosud dokázal jen její krajan Georg Hackl v devadesátých letech. V posledním závodě před hrami si ve Svatém Mořici připsala už 51. vítězství ve Světovém poháru a v Pekingu je před druhou polovinou v čele s velkým náskokem.

Úterní program olympijských her v Pekingu

2:15 krasobruslení – krátký program muži (Březina),

3:00 akrobatické lyžování – Big Air ženy – finále,

3:40 snowboarding – paralelní obří slalom ženy – kvalifikace (Ledecká, Maděrová),

4:00 sjezdové lyžování – super-G muži (Zabystřan),

7:30 snowboarding – paralelní obří slalom muži a ženy – finále,

9:00 běh na lyžích – sprint volně ženy a muži – kvalifikace (Novák, Pechoušek, Šeller, Černý, Hynčicová, Beranová, Holíková, Janatová),

  České hokejistky vstoupily vítězně do MS, Dánsko porazily 6:1

9:30 biatlon – vytrvalostní závod 20 km muži (Krčmář, Štvrtecký, Karlík, Žemlička).

9:40 hokej – ženy: Japonsko – ČR,

11:30 rychlobruslení -1500 m muži,

12:47 běh na lyžích – sprint volně ženy a muži – finále,

12:50 saně ženy – 3. a 4. jízda (Čežíková),

13:05 curling smíšené dvojice – finále.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com