Zeman: Vidím čtyři těžké váhy na Hrad

seznamzpravy.cz

Podle současné hlavy státu Miloše Zemana se do prezidentských voleb, jež se budou konat příští rok, hlásí zatím jenom „šašci“, kteří chtějí pouze mediální pozornost. Šanci podle něj mají čtyři kandidáti, jemu je nejblíž expremiér Andrej Babiš.

„Zatím se do této prezidentské soutěže hlásí několik šašků. Nejzdvořilejší, co můžu udělat, je, že o nich nebudu mluvit. Všichni ti kandidují jen proto, že budou na televizních obrazovkách, kde by jinak nebyli,“ prohlásil v nedělním rozhovoru pro CNN Prima News Zeman.

Podle něj se zatím „těžké váhy“ do klání nepřihlásily. „Očekávám, že se to stane na levici, pravici i ve středu. Na levici bych tipoval předsedu odborů Josefa Středulu, na pravici šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého a Andrej Babiš říká, že je catch all party, tedy bere voliče zleva i zprava, a je-li v této pozici, tak by mu připadl střed,“ odhaduje prezident.

„Tito tři kandidáti, plus Alena Vitásková, mají šanci býti zvoleni,“ dodal.

Zatím by svůj hlas věnoval právě Babišovi. „Zatím mírně vede Andrej Babiš, i když také udělal několik chyb, které jsem mu do očí vytknul, aniž bych ho pomlouval v zákulisí,“ reagoval na dotaz, komu zřejmě dá svůj hlas.

Senátoři, rektorka, generál

Zeman funkci prezidenta zastává již téměř deset let. Druhý pětiletý mandát mu končí 7. března 2023. Jeho nástupce se bude volit v ledu příštího roku.

Doposud kandidaturu oznámili například generál ve výslužbě Petr Pavel, matematik Karel Janeček, podnikatel Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří se o funkci neúspěšně ucházeli už ve volbách před pěti lety, či bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Komunisté, kteří se po 30 letech v loňskách volbách nedostali do Poslanecké sněmovny, vyšlou Josefa Skálu.

  Česko si dnes připomíná upálení Jana Husa

Kandidaturu pak nevylučuje šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš. O klání uvažují také Zemanem zmíněný Dlouhý a Středula, senátorka Miroslava Němcová (ODS) či bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com