Fantazie! Ledecká má zlato, Česko slaví první medaili

Česko slaví první medaili z her v Pekingu! Ester Ledecká suverénně potvrdila roli favoritky v paralelním obřím slalomu na snowboardu a obhájila prvenství z olympiády v Pchjongčchangu, když po jednoznačném triumfu v kvalifikaci jasně ovládla i všechny vyřazovací jízdy. Soupeřky šly proti české hvězdě do velkého rizika a své jízdy nezvládly.

Ziskem třetího olympijského zlata Ledecká vyrovnala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a oštěpaře Jana Železného. Čtyřikrát na olympiádě vyhrál atlet Emil Zátopek a českou rekordmankou je se sedmi triumfy legendární gymnastka Věra Čáslavská.

Šestadvacetiletá Ledecká je na olympijských hrách potřetí. Při premiéře v Soči 2014 skončila po problémech se zády sedmá v paralelním obřím slalomu a šestá ve slalomu. O čtyři roky později v Pchjongčchangu už nenašla v paralelním obřím slalomu konkurentku a k tomu získala senzačně zlato na lyžích v superobřím slalomu, které bude obhajovat za tři dny.

„Jsem ohromně šťastná, ale pořád jsem trošku hlavou v závodu,“ řekla Ledecká krátce po dojetí webu her. „Byla to zábava. Snažila jsem se jezdit konzistentně, držet si ideální linii a dařilo se mi to celý den. Odvedla jsem dobrou práci a jsem moc pyšná na svůj tým. Všechno udělali skvěle a já jsem ráda, že jsem to takhle dokončila,“ uvedla.

Olympijský závod v Genting Snow Parku začala svěřenkyně amerického kouče Justina Reitera jasnou výhrou v kvalifikaci. V součtu dvou jízd v ní dosáhla času 1:23,63 minuty a druhou Ramonu Theresii Hofmeisterovou z Německa porazila o více než dvě a půl sekundy.

Pro vyřazovací jízdy pak zvolila Ledecká trať s červenými brankami. V prvním kole nastoupila proti Italce Nadye Ochnerové, která v horní části jízdu nezvládla, vyjela z trati a česká favoritka snadno postoupila.

Čtvrtfinálový souboj s jednatřicetiletou Alexandrou Królovou z Polska, která v lednu v Simonhöhe poprvé ovládla obří slalom ve Světovém poháru, byl dlouho vyrovnaný. Ledecké se jednou lehce zařízla hrana víc do sněhu, ale situaci ustála. Mírně vedla a v dolní pasáži Polka upadla.

Další soupeřka Ledecké a překvapivá semifinalistka Michelle Dekkerová z Nizozemska udělala chybu už ve čtvrté brance a krátce poté při snaze riskovat vypadla.

Ve finále se vedoucí žena Světového poháru Ulbingová zprvu držela na úrovni Ledecké, která na mezičasu vedla jen o osm setin. Pak se ale opakoval scénář předchozích jízd a Rakušanka z přemíry snahy chybovala. Ulbingová si nejdříve přilehla a poté z trati vyjela. Ledecká jí tak vrátila prosincovou porážku z finále závodu Světového poháru v Carezze.

Po projetí cílem se Ledecká ani neradovala. Až po objetí s Ulbingovou se lehce usmála, lehce se opřela o prkno a zakroutila hlavou. „Ahoj mami, ahoj babi, ahoj dědo, ahoj tati,“ zdravila do kamery.

Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu slavila Ledecká senzačně zlato na lyžích v superobřím slalomu a poté triumfovala podle očekávání na snowboardu. Tentokrát je program obrácený. Po závodu v paralelním slalomu pojede super-G v pátek a 15. února může uspět i ve sjezdu.

Druhá Češka na startu paralelního obřího slalomu osmnáctiletá Zuzana Maděrová skončila v kvalifikaci třiadvacátá a do vyřazovací části nepostoupila.

Zdroj: https://www.sport.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com