SZÚ: Omikron tvoří 95 procent všech případů koronaviru, BA.2 procento

nemorako.cz

Varianta koronaviru omikron tvoří v posledním týdnu 95 procent všech případů nákazy. Skandinávské varianty BA.2 je asi procento z podrobněji analyzovaných vzorků. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Ústav také připomněl své doporučení z minulého týdně, aby laboratoře vzorky odebíraly zároveň z nosu i z krku.

„V poslední době dochází k situacím, kdy PCR test je negativní, přestože je antigenní test pozitivní, vyšetřovaný přitom ví, že byl v možném kontaktu s virem a klinické symptomy naznačují covid-19,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře SZÚ Helena Jiřincová.

Pokud má nakažený vodnatou rýmu, tak se podle ní vir odplavuje z nosu. Proto je podle Jiřincové třeba odebírat vzorek i z krku. Důležité je také dvě hodiny před odběrem nejíst, nepít a nekouřit a nepoužívat ústní vodu. „U očkovaných může být také období jasné pozitivity opravdu krátké a koncentrace viru na sliznicích velmi nízká,“ dodala Jiřincová.

Od 30. ledna má SZÚ data z více než 86.000 vzorků ze 78 laboratoří. „Variantu BA.2 dosud celogenomová sekvenace potvrdila v celkem 18 případech a za poslední týden pak tvoří zhruba procento suspektních neboli dosud sekvenací nepotvrzených pozitivních testů,“ sdělil SZÚ.

Od začátku epidemie bylo více než 27.000 vzorků vyšetřeno takzvanou celogenomovou sekvencí, která definitivně potvrzuje výskyt některé ze sledovaných variant. Za poslední měsíc jich bylo 1707 a z 85 procent převažovala varianta omikron. Výsledky sekvenací jsou zpožděné za odběrem o zhruba dva týdny.

Autor: ČTK

  Praktici by mohli podávat experimentální lék ivermektin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com