Porošenko odmítl Putinovu nabídku politického azylu v Rusku

seznamzpravy.cz

Ukrajinské úřady podezírají Porošenka, že se dopustil financování terorismu a vlastizrady.

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, který čelí na Ukrajině obviněním z vlastizrady, v úterý odmítl nabídku politického azylu v Rusku, kterou nedávno učinil ruský prezident Vladimir Putin.

Doba, kdy se ruské úřady staraly o ukrajinské politiky, minula, prohlásil Porošenko podle serveru BBC a poradil Putinovi, aby „si konečně uvědomil, že my si tady na Ukrajině poradíme sami“.

„Věčná ruská ‚péče‘ o ukrajinskou politiku a politiky už dávno skončila. Stalo se tak tehdy, kdy jsem byl zvolen prezidentem Ukrajiny,“ řekl Porošenko, který stanul v čele země v roce 2014, krátce poté, co Rusko po vyhnání proruského prezidenta Viktora Janukovyče z Kyjeva anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

Zatímco v květnu 2014 byl Porošenko zvolen hned v prvním kole prezidentských voleb, o pět let později prohrál v druhém kole duel s populárním komikem Volodymyrem Zelenským.

Porošenko dnes svého nástupce v nejvyšší funkci Zelenského znovu obvinil, že pronásledováním proevropské opozice ve skutečnosti nahrává Putinovi, což podle Porošenka ruský prezident potvrdil svými slovy.

Putin na pondělní tiskové konferenci po pětihodinovém jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem připomněl, že svého času Porošenkovi coby ukrajinskému prezidentovi slíbil, že pokud narazí v budoucnu na potíže, Rusko mu poskytne politický azyl.

Porošenko prý tehdy nabídku ironicky okomentoval, ale Putin ji zopakoval s tím, že tak činí nehledě na vážné rozpory ohledně Donbasu. „Myslím, že udělal mnoho chyb v tomto směru. Ale přesto jeho pronásledování jako protistátního zločince se mi jeví přehnané ze strany nynějšího vedení. Jsme připraveni lidem, jako je Porošenko, poskytnout azyl v Rusku,“ řekl ruský prezident.

Ukrajinské úřady podezírají Porošenka, že se dopustil financování terorismu a vlastizrady tím, že se s Putinovým chráněncem, proruským politikem Viktorem Medvedčukem a dalšími osobami domluvil na přerušení dodávek jihoafrického uhlí a na nákupech uhlí ze separatisty ovládnutého Donbasu, za což mu hrozí až 15 let vězení. Exprezident vinu odmítá a tvrdí, že je pronásledován z politických důvodů.

  Rusko nad Kalužskou oblastí zničilo ukrajinskou raketu, nad Krymem drony

Rusko v roce 2014 poskytlo politický azyl Porošenkově předchůdci Viktoru Janukovyčovi, který byl ve vlasti v nepřítomnosti odsouzen k 13 letům vězení za vlastizradu a za napomáhání agresivní válce proti Ukrajině.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com