Stanjurovy škrty dostihnou každého. Vyvázli jen podnikatelé a vědci

seznamzpravy.cz

Vláda má ve středu na stole rozpočet pro rok 2022. Kde se bude škrtat?

Vláda Petra Fialy byla při revizi rozpočtu na rok 2022 pozoruhodně spravedlivá. Její škrty totiž zasáhnou každého, od zdravotníků přes učitele, soudce a pošťáky až k běžným občanům. Ukazuje to návrh rozpočtu, který dnes projedná tripartita i vláda. Jako první o návrhu informovala ČTK.

Namísto původně plánovaných 377 miliard se schodek sníží na 280 miliard korun. Takový je základní rozdíl ve dvou návrzích rozpočtu na příští rok. První verzi navrhla ministryně financí Alena Schillerová (ANO), úpravy provedl její nástupce Zbyněk Stanjura (ODS).

Sice počítá s tím, že se daňové příjmy proti plánu předchůdkyně zvýší o 62 miliard, zároveň však navrhl nové výdaje skoro za 40 miliard. Proto musel seškrtat ve výdajích od Schillerové téměř 80 miliard, jak ohlašoval po volbách.

Nejméně budou se změnami v rozpočtu spokojeni zdravotníci, na kterých ministr Stanjura ušetřil nejvíc. Snížil příspěvek státu zdravotním pojišťovnám o 14 miliard a dalších 4 a půl miliardy z rezervy na boj s covidem.

Škrtá armáda i doprava

Ještě víc překvapily škrty v investicích, když pouze armádě a dopravě se sníží prostředky dohromady o 12 miliard. Zároveň se po sto milionech snižují peníze na menší investice a opravy v jednotlivých ministerstvech.

U většiny kapitol se škrtá poměrně, a tak nový rozpočet připraví o největší částku ty, kdo dostávají nejvíc. Bez konkurence je regionální školství, které přijde o čtyři miliardy, vysoké školy, zemědělci, policisté a zaměstnanci justice o jeden a půl miliardy. Přesto rozpočet explicitně neškrtá na ministerstvech mzdové prostředky, zpravidla pouze ruší navýšení platů od bývalé ministryně. O to víc se bude šetřit na provozu včetně energií.

Běžní občané by měli zpozornět při plánu ušetřit osm miliard v dotacích na obnovitelné zdroje a jednu a půl miliardy u subvencí České poště. Pokud vláda zmíněné výdaje opravdu škrtne, zaplatí za to domácnosti ve vyšších cenách proudu a poštovních služeb.

  Senátní zahraniční výbor podpořil začlenění Finska a Švédska do NATO

Na důchody jde více

Proti tomu vláda zvyšuje peníze o 23 miliard na důchody a příspěvky na bydlení, které mají zranitelným skupinám pomoci v časech inflace. Menší část z toho si vláda vezme ze sociálního systému zpátky ve škrtech dávek v nezaměstnanosti, příspěvku na péči a náhradního výživného.

Z dostupných rozpočtových materiálů není zřejmé, proč se o tři miliardy zvyšuje podpora podnikání. Podobně vyvázli už jen vědci, když se v kapitolách Akademie věd a Grantové agentury škrtalo jen symbolicky.

Zároveň si ministr Stanjura ukládá prostředky na příchod lepších časů. Vládní rozpočtová rezerva vyroste skoro o tři miliardy, za rozpočtovou vatu lze označit také zvýšení výdajů na státní dluh o pět miliard.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com