Monopol Čau lidi končí, premiér Fiala přichází s vlastním pořadem

indes.cz

Bývalý premiér Andrej Babiš už nebude sám se svým pořadem Čau lidi, ve kterém pravidelně každý týden zveřejňuje video se svými reakcemi nejen na politické události. Předseda vlády Petr Fiala chystá vlastní poselství. Chce odpovídat na časté dotazy nebo popisovat současnou činnost kabinetu. První video má být k zhlédnutí už v úterý večer.

Na Twitteru Fiala v úterý napsal: „Milí přátelé, připravuji pro Vás na dnešní večer zajímavé video. Budu moc rád, když si na něj uděláte čas.“

Podle mluvčího kabinetu Václava Smolky bude premiér na sociálních sítích pravidelně, zhruba jednou za měsíc, zveřejňovat videa, kde bude odpovídat na časté dotazy nebo popisovat současnou činnost vlády.

Babiš původně každý týden popisoval práci vlády písemně, později přešel na pravidelná nedělní videa. Po konci v roli předsedy vlády přesunul svá vyjádření na pondělí. Fiala používal kratší videa i před volbami, před jmenováním vlády pak v krátkých klipech komentoval například připomínku 17. listopadu či seznámení s Hrzánským palácem.

V posledním, pondělním Čau lidi, byl Babiš k vládě obzvláště kritický. „Selhání týdne je absolutně nevýhodná dohoda o dolu Turów,“ řekl. Dohoda s Polskem ohledně těžby v hnědouhelném dolu Turów je podle něj totální fiasko a prohra. „Vláda Fialy pouze prodala české občany, aby se mohla poplácat po ramenou a říct si, jak je skvělá.“

Na dotaz redakce iDNES.cz Fiala v úterý prohlásil, že stejný názor s bývalým premiérem nesdílí, a upozornil na rychlé vyjednání dohody s Polskem.

„Zatímco Andrej Babiš nebyl v této věci schopen nic domluvit, naší vládě se povedlo během několika týdnů dojednat a uzavřít výhodnou dohodu s Polskem,“ zareagoval na dotaz Fiala. Jedině dohoda poskytuje podle něho Česku záruky ochrany podzemních vod, vysoké prostředky na investice, které pomůžou lidem v okolí dolu Turów a skutečnou vymahatelnost domluvených opatření.

  Pomoc Čechů Ukrajincům neopadá. Po měsíci války se zmnohonásobila

„To všechno pod dohledem Evropského soudního dvora, který může za případné nedodržení smlouvy ukládat sankce,“ uzavřel Fiala.

Babiš v pořadu Čau lidi také zmínil “trapas týdne“ v podobě výroku ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky ze 4. února. Ten řekl, že chce lidem pomáhat průběžně a dostávat je nahoru, nikoliv dolů. Babiš ho vyzval, aby raději odpustil lidem DPH na energie, jako to udělala jeho vláda v listopadu loňského roku.

Neopomněl také na ministerstvo zdravotnictví a údajné propouštění zaměstnanců z hygieny, které označil za “tragédii týdne“. Resort Vlastimila Válka však tuto informaci vyvrátil.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com