Stehlíková založila petici za odstoupení Mynáře, Ovčáčka i Nejedlého

idnes.cz

Lékařka a bývalá ministryně Džamila Stehlíková pokračuje v boji proti Hradu. Ve středu zveřejnila petici za odstoupení ředitele Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, tiskového mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka a poradce prezidenta Martina Nejedlého. „Chcete, aby Mynář, Ovčáček a Nejedlý přestali ohrožovat bezpečnost České republiky a tropit si z nás žerty?,“ ptá se na sociální síti Stehlíková.

„Na základě článku 18 Listiny základních práv a svobod využíváme našeho práva k sepsání této petice a vyjadřujeme nespokojenost s fungováním Kanceláře prezidenta republiky, která se stává bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku,“ píše v úvodu petice Džamila Stehlíková.

Současně tvrdí, že pracovníci Kanceláře prezidenta republiky (KRP) nesplnili svou povinnost a nepředali prezidentovi tajnou zprávu Bezpečnostní informační služby o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, která byla doručena na Hrad 7. dubna 2021.

„Prezident Miloš Zeman se dozvěděl o útoku válečné agrese na území českého státu až 17. dubna 2021 při osobním setkání s tehdejším premiérem Andrejem Babišem a tehdejším vicepremiérem Janem Hamáčkem,“ upozorňuje dále v petici.

Neplní své povinnosti a zatajují informace

Podle Stehlíkové existuje důvodná obava, že pracovníci KRP porušují předpisy při nakládání s utajovanými informacemi a tajná zpráva o Vrběticích se dostala i k lidem, kteří neměli patřičnou bezpečnostní prověrku.

„Předmětem vyšetřování NCOZ je i podezření, že informace z této zprávy byly předány zástupcům Ruska, tedy cizí mocnosti, která útoky zosnovala. Když si 21. ledna 2022 vyžádali tuto zprávu detektivové NCOZ, kancelář prezidenta republiky jim zprávu nevydala s tím, že už byla skartována, a to ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2021,“ poukazuje v petici Stehlíková s tím, že tento postup neodpovídá stávajícím předpisům při nakládání s utajovanými informacemi.

Stehlíková rovněž poukazuje na nečinnost mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. „Chová se vůči mediím a veřejnosti s pohrdáním, neplní své povinnosti, zatajuje informace o zdravotním stavu prezidenta republiky a prokazatelně opakovaně lhal, například při sdělování veřejnosti neexistujícího jídelníčku prezidenta,“ zdůrazňuje.

  Tečka zčervenala i některým očkovaným. „Trpělivost,“ prosí Chytrá karanténa

Ztráta důvěry v pracovníky kanceláře prezidenta republiky může podle Stehlíkové vést ke ztrátě důvěry k instituci prezidenta republiky.

Není zřejmé, zda hájí zájmy Česka či Ruska

„Vyvolává u mnoha občanů obavy z možnosti přebírání pravomocí prezidenta nepovolanými osobami a z ohrožení bezpečnosti České republiky, a to vzhledem k úzkému napojení pracovníků Kanceláře Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého na Ruskou federaci,“ zmiňuje dále petice. Podle Stehlíkové není zřejmé, zda pracovníci Hradu hájí zájmy České republiky nebo Ruské federace.

„V zájmu ochrany ústavního pořádku a bezpečnosti České republiky žádáme ředitele Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, ředitele Odboru tiskového a tiskového mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka a poradce prezidenta ČR Martina Nejedlého, aby odstoupili ze svých funkcí v Kanceláři Prezidenta republiky ČR,“ vyzývá v závěru Stehlíková.

Redakce iDNES.cz požádala o vyjádření Ovčáčka. „Věc přecházím mlčením. Objevit krásu ticha naléhavě doporučuji i paní Stehlíkové,“ reagoval Ovčáček.

„Jak známo, tato paní čelí žalobě za své hrubě neetické výroky v době nemoci pana prezidenta. Navzdory tomu stále pokračuje ve svém tažení proti Pražskému Hradu. Nebudu se snižovat na úroveň této paní a proto nehodlám na její aktivity reagovat,“ odepsal na dotaz iDNES.cz kancléř Mynář.

Hrad podal žalobu

Stehlíková však s Hradem válčí již několik měsíců. Prezidentská kancelář po ní žádá milion korun a omluvu za její výroky, že zdravotní problémy prezidenta Miloše Zemana souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou. Stehlíková to v neděli uvedla na Twitteru. Trvá na tom, že má pravdu. Hrad však v této souvislosti v minulém týdnu již na Stehlíkovou podal žalobu.

Spor se týká výroků z první poloviny října. V souvislosti s tehdejším Zemanovým zdravotním stavem Stehlíková například napsala na svém blogu nebo řekla médiím, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens a právě jeho léčba zářijový pobyt Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) prodloužila. Mluvila také třeba o těžce poškozeném mozku nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

  Hampl: Důchodový systém je beze změn neudržitelný pro budoucí důchodce

„Bylo mojí povinností jakožto lékaře se zapojit do řešení zdravotního kolapsu prezidenta, byť i na dálku, protože jako lékař jsem to vnímala, měla jsem starost a obavu o zdraví prezidenta a o ústavní pořádek, tedy aby pravomoci prezidenta nevykonával někdo nepovolaný v zájmu cizí mocnosti,“ uvedla Stehlíková.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com