Zeman i Fiala popřáli prezidentovi Steinmeierovi ke znovuzvolení

zpravy.aktualne.cz

Český prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) popřáli německému prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi k dnešnímu znovuzvolení. Zeman v dopisu zveřejněném na webových stránkách Pražského hradu označil vztahy mezi Českem a Německem za nejlepší v historii. Fiala ČTK sdělil, že Steinmeierova podpora v Německu ukazuje, jakou je ve své zemi autoritou. Steinmeiera dnes podle očekávání do druhého funkčního období převážně reprezentativní funkce jasnou většinou hlasů zvolilo Spolkové shromáždění.

Zeman má se Steinmeierem přátelské vztahy, na které odkázal i v dnešním dopise. „Velmi se těším na naše setkání ještě během mého mandátu, abych Ti mohl pogratulovat osobně,“ napsal. Zemanův mandát skončí příští rok v březnu. Znovuzvolení a veřejná Steinmeierova popularita jsou podle české hlavy státu jasným důkazem skvělé reprezentace země. „Spolková republika může být právem hrdá na svého prezidenta a mně je ctí, že Tě, milý Franku-Waltře, mohu nazývat svým osobním přítelem,“ uvedl.

Připomněl opakované návštěvy včetně loňské, kdy Steinmeier uctil památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Národní památník hrdinů heydrichiády navštívil jako první německý prezident. „Oba se shodneme, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou nejlepší v?historii. Je tomu tak i díky silným historickým gestům, mezi které určitě patří i Tvá srpnová návštěva krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje,“ dodal Zeman.

Taková gesta podle Zemana píšou historii a přesahují politiky v čele svých států. „Velmi si vážím vysoké úrovně spolupráce mezi našimi zeměmi, a to nejen v ekonomické a politické oblasti, ale také mezi příhraničními regiony, v otázce výměny studentů nebo v běžných mezilidských kontaktech,“ dodal Zeman. Důležitost vzájemné spolupráce podle něj zdůraznila i covidová pandemie.

Fiala ČTK napsal, že Steinmeierovi k opětovnému zvolení gratuluje. „Jeho podpora napříč politickým spektrem ukazuje, jakou je ve své zemi autoritou. Pro česko-německé vztahy, které jsou už nyní na výborné úrovni, je to velmi dobrá zpráva,“ uvedl.

  Ledovka opět komplikuje dopravu, v Praze a okolí mají problémy autobusy

Lipavský na twitteru popřál Steinmeierovi úspěšné druhé volební období. „Děkuji za mimořádně silný projev po znovuzvolení. Demokracii si nesmíme nechat vzít a agresivním režimům musíme ukázat, že jsme jako spojenci jednotní. Vážím si pevných česko-německých vztahů,“ uvedl. Steinmeier po zvolení řekl, že Rusko v ukrajinské krizi nese odpovědnost za hrozící válku v Evropě. Zároveň vyzval hlavu ruského státu Vladimira Putina, aby situaci kolem Ukrajiny uklidnil.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com