Hrad odmítl pro své zaměstnance zakoupit respirátory z Číny. Trvá na evropském certifikátu FFP2

Hrad podepsal minulý týden smlouvu na dodávku 40 tisíc roušek a respirátorů. Odmítl však výrobky z Číny a ochranné pomůcky poptává především u západních dodavatelů. Trvá totiž na tom, aby respirátory a ústenky splňovaly evropské standardy.

Roušky a respirátory objednala pro své zaměstnance Správa Pražského hradu, kterou vede prezidentův kancléř Vratislav Mynář, jenž mimo jiné stále nemá bezpečnostní prověrku a kterého policie v únoru obvinila z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech.

Hrad za ochranné pomůcky podle Aktuálně.cz zaplatí bezmála 130 tisíc korun, a dodá je firma SNAJM z Frýdku-Místku, potvrdil serveru mluvčí hradní správy Jan Pastor.

Na nutnost dodržování evropských norem a odmítání respirátorů z Číny upozorňuje Hrad i přímo ve smlouvě s dodavatelem – u respirátorů FFP2 „nepřipouští produkty s mimoevropským označením KN95 a N95“. Pomůcky s tímto označením se vyrábějí právě v Číně a nemají evropský certifikát FFP2.

Tyto kroky přitom jdou proti dlouhodobé politice prezidenta Miloše Zemana, který podporuje úzké vztahy s Čínou. Vloni březnu zemi například poděkoval za dodávku ochranných prostředků, které během první vlny epidemie, kdy Česko trpělo jejich nedostatkem, objednala vláda premiér Andreje Babiše (ANO) právě z Číny, připomíná Aktuálně.cz. Zeman tehdy v rozhovoru pro deník Blesk odsoudil i „antičínské hysteriky“, kteří dodávky kritizovali.

Jak doplnil Pastor, Hrad pro zaměstnance správy i Kanceláře prezidenta republiky obdrží celkem 11 840 respirátorů FFP2 a 30 300 roušek – všechny pomůcky pak dle smlouvy byly vyrobeny v EU. Cena respirátoru podle mluvčího vyšla na 6,86 koruny a roušky 1,59 koruny s DPH. Jak dodává server, Hrad také zvolil odlišnou cestu než Úřad vlády, kterému čínské respirátory nevadí – v současné době tak probíhá jejich distribuce lékařům, policistům, státním úředníkům i učitelům.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Před polskou ambasádou v Praze demonstrovali lidé kvůli těžbě v dolu Turów

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com