Berlín o dva týdny prodlužuje kontroly hranic s ČR a Tyrolskem

Německo prozatím o dva týdny prodloužilo stálé kontroly na hranicích s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. V dnešním rozhovoru s listem Münchner Merkur to řekl německý ministr vnitra Horst Seehofer, podle kterého Německo možná ještě v březnu uvolní hraniční režim s Tyrolskem, Česko si ale kvůli složité epidemické situaci bude muset počkat. Berlín obnovil kontroly 14. února, aby si vymohl dodržování karanténních opatření, protože Česko s většinou Tyrolska jsou na německém seznamu oblastí s koronavirovými mutacemi.

„Kontroly prodlužujeme,“ řekl Seehofer. Doposud nařízení stanovovalo kontroly do dnešního dne, nově se ale jeho platnost prodlužuje o další dva týdny, tedy do 31. března.

Kvůli extrémně vysokým infekčním číslům v Česku nevidí Seehofer prozatím prostor pro uvolnění režimu. Rozvolnění si nepřejí ani Bavorsko se Saskem, které s Českem sousedí. Naopak v Tyrolsku se situace zlepšuje.

„Doufáme, že kontroly s Rakouskem budeme moci ukončit o něco dříve, dokonce možná ještě v březnu,“ řekl Seehofer. Rakousko s Berlínem o kontrolách intenzivně jedná a ve čtvrtek do německé metropole přijede rakouský kancléř Sebastian Kurz, který se sejde také se Seehoferem. „Budeme jednat i o kontrolách,“ uvedl ke schůzce Seehofer.

Z oblastí s mutacemi smí do Německa cestovat jen Němci, cizinci žijící trvale v Německu, nákladní dopravci či vybraní pendleři, pokud se prokážou negativním testem na koronavirus. Všichni s výjimkou přeshraničních pracovníků a řidičů kamionů musí po příjezdu do karantény.

Autor: ČTK

  Reuters: Biden dnes obnoví zákaz cest do USA z Schengenu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com