Weby vlády, vnitra, policie napadli hackeři, podle Avastu útočí proruská skupina

Weby ministerstva vnitra, policie, české vlády, Sněmovny, Senátu či pražského letiště dnes napadla proruská skupina NoName057. Podle společnosti GenDigital jsou kybernetické útoky reakcí na zasedání Mezinárodní krymské platformy, které dnes hostí Praha. Antivirová firma to ČTK sdělila v tiskové zprávě. Mezinárodní krymská platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) o útocích ví, napadeným subjektům poskytuje součinnost. Kolem 16:00 byl stále nedostupný web vlády, další napadené weby už fungovaly.

„O útocích na některé webové stránky státní správy a jiných subjektů víme. Napadeným subjektům poskytujeme maximální součinnost. Jde o DDoS útoky, které mají za cíl způsobit nedostupnost těchto stránek.“ uvedla mluvčí mluvčí NÚKIB Eva Rajlichová. Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem požadavků, čímž ho vyřadí z provozu.

Útok byl podle firmy GenDigital, která vznikla spojením výrobců antivirových programů Avast a NortonLifeLock, veden přes platformu DDosia. „DDosia je dílem proruské skupiny NoName057, která se od začátku války na Ukrajině zaměřuje na země podporující Ukrajinu,“ uvedl v tiskové zprávě zaslané ČTK výzkumník Avastu Martin Chlumecký. Útoky jsou podle něj reakcí na zasedání Mezinárodní krymské platformy.

Společnost Check Point Software Technologies, která se zabývá kyberbezpečností, přirovnává útoky k on-line demonstracím. Hacktivistickým skupinám jde většinou o získání pozornosti, zastrašování a šíření vlastní propagandy. „Důležité je zmínit, že proti podobným typům útoků existují obranné technologie, které při správném nasazení a implementaci umí podobné útoky téměř vždy eliminovat a zajistit dostupnost služeb, které se útočníci snaží vyřadit z provozu,“ sdělil ČTK za kyberbezpečnostní společnost Petr Cícha.

Ministerstvo vnitra ráno na síti X informovalo, že okamžitě přijalo ochranná opatření včetně omezení přístupu ze zahraničí. Hasičský záchranný sbor uvedl, že problém s nedostupností webových stránek se týkal i jeho portálu. Weby se podařilo zprovoznit po 10:00. Web letiště byl mimo provoz zhruba mezi 11:00 a 12:00. Kvůli hackerskému útoku byly ráno nedostupné také stránky parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy. Pražské letiště dnes uvedlo, že je pod útokem jeho web a internetová síť. „Letiště okamžitě přijalo ochranná opatření a pracuje na zprovoznění,“ uvedlo v příspěvku na síti.

  Už před koncem války musí spojenci vědět, jaký bude postoj k Rusku, míní Pavel

Útoky hackerů čelí státní instituce, samospráva i soukromé firmy opakovaně. Jde většinou právě o DDoS útoky. Tento způsob patří podle odborníků k jednomu z nejčastěji používaných typů útoků v kybernetické válce paralelní s pokračujícím konfliktem na Ukrajině.

NÚKIB v září evidoval v Česku 21 kybernetických incidentů, což byl opět nadprůměrný počet. Žádný z nich ale podle úřadu nespadal do kategorie velmi významný. Nadprůměrný byl i srpen s 27 zaznamenanými kybernetickými incidenty. Rekordní zůstává březen, kdy NÚKIB evidoval 28 incidentů.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com