Přehledně: Důvody, proč vláda tlačí pandemický zákon

novinky.cz

V době, kdy se v Česku zlepšuje epidemická situace a vláda mluví o dalším rozvolňování koronavirových opatření, zuří v parlamentu boj o pandemický zákon. Normu, kterou minulý týden vetoval Senát, se nyní snaží vládní poslanci ve Sněmovně přehlasovat, což jim ztěžují opoziční obstrukce. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je zákon stále potřeba. Novinky se zaměřily na jednotlivé důvody, které resort uvádí.

Testování v domovech seniorů

„Musíme hlídat domovy důchodců, dostávat z nich každý den data a testovat zaměstnance, abychom mohli sledovat situaci v každém domově důchodců. Totéž se týká zdravotnických zařízení,” prohlásil ministr Válek k potřebě novely poté, co ji senátoři zamítli.

Toto mimořádné opatření bude podle ministra potřeba ještě první dva týdny v březnu – pro jeho vydání je potřeba buď pandemický zákon, nebo nouzový stav.

Platnost pandemického zákona skončí 28. února, pokud by se ho nepodařilo novelizovat. Válek předpokládá, že i pro toto jedno opatření by vláda vyhlásila nouzový stav, pokud by Sněmovnou novela neprošla.

Covidové certifikáty na cestování

Dalším důvodem, proč normu přijmout, jsou podle ministerstva tzv. covidové certifikáty, jejichž fungování má novela podmiňovat.

Opatření pandemického zákona podle resortu umožňují, aby si lidé mohli stahovat své certifikáty z centrální databáze. Ty se pak následně zobrazí například v mobilní aplikaci Tečka.

I když v Česku nyní končí povinnost prokazování se certifikáty na veřejných místech, ministr Válek odkazoval na to, že při cestování, kdy jsou potřeba třeba testy, je lidé dále využijí.

Pokud by novela neprošla, na testovacím místě by mohli lidé dostat papírové potvrzení, neexistovala by ale jejich centralizovaná databáze. Podobně je to podle ministra i s potvrzeními o očkování.

Nástroj do budoucna?

Většina mimořádných opatření vydávaných podle pandemického zákona skončí dřív než 28. února, kdy by bez novelizace vypršela jeho platnost. Ministerstvo ovšem argumentuje, že zákon bude potřeba i do budoucna.

„Zákon je třeba nejen kvůli ochraně seniorů do ústupu omikronu, ale i pro případ nástupu další mutace a nutnosti na ni rychle reagovat. Věřím, že zákon schválíme a budeme mít i nadále účinný nástroj v boji s pandemií,” uvedl Válek na Twitteru.

Ve stavu pandemické nouze, kterou zákon umožňuje, bylo nařízeno třeba plošné testování ve školách a firmách nebo byl omezen počet účastníků hromadných akcí. Umožnil také pracovní karanténu nebo pravidla testování pro návštěvy ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociální péče.

Válek: Upravit ani prodloužit novelu nejde

Senátoři novelu odmítli mimo jiné s tím, že jde o „legislativní zmetek”. Podle Válka ale upravit zákon podle jejich námitek, nebo jen prodloužit platnost současného znění i po 28. únoru v podstatě nejde.

„Pandemický zákon vedl k tomu, že byla vydávána opatření v rozporu se zákonem,“ připomněl ministr. Novelizace podle něj jen zákon uvedla do souladu s výtkami správních soudů.

„Nemůžu chtít prodloužit platnost zákona, o kterém vím, že je špatný, a podle kterého by byla vydávána opatření, která by nebyla v souladu se zákonem,” doplnil Válek.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com