Česko poskytne Ukrajině pomoc za 10 milionů. Ambasáda v Kyjevě je dál otevřená

idnes.cz

Ministr Lipavský v neděli uvedl, že dle dostupných informací se ruská vojska od hranic s Ukrajinou nestahují a počet vojáků se naopak navyšuje ke 200 tisícům. Ministerstvo zahraničí také připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši 10 milionů korun. Česká ambasáda v Kyjevě zůstává nadále otevřená. Lipavský zároveň opět vyzval Čechy, aby na Ukrajinu necestovali.

Ministerstvo podle Lipavského zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou. „Bude se opět jednat o zdravotnickou humanitární pomoc. Již to finalizujeme. Až bude vše podepsáno a připraveno, budeme o tom informovat,“ dodal.

O humanitární pomoci mluvil v neděli v České televizi také premiér Petr Fiala (ODS). Pokud by se podle něj humanitární situace na Ukrajině zhoršila, mohla by následovat další humanitární pomoc za asi 100 milionů korun, řekl.

Ministr po zasedání krizového štábu ministerstva, který se sešel k ukrajinské krizi potřetí, řekl, že úřad pečlivě zvažuje všechny možné scénáře a vyhodnocuje jejich pravděpodobnost. „Samozřejmě průběžně komunikujeme i se všemi našimi partnery,“ dodal.

Lipavský také apeloval na české občany, aby byli opatrní vůči dezinformacím, které se týkají situace na Ukrajině. „Jsme svědky, že Ruská federace produkuje celou řadu falzifikovaných informací, vytváří scénáře, které by jí umožnily nějakým způsobem ospravedlnit případnou ruskou agresi vůči Ukrajině,“ uvedl.

Za součást dezinformací označil například informaci z tohoto týdne, že Rusko začalo stahovat část svých jednotek od hranic s Ukrajinou. Ve skutečnosti podle něj naopak vojáků přibylo, podle dostupných informací se jejich počet blíží 200 tisíc.

Úřad aktualizuje doporučení k cestování na Ukrajinu

V neděli ve večerních hodinách nebo v pondělí ráno chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Lipavský ho proto blíže nekomentoval. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali. Čechům, kteří v těchto zemích jsou, úřad doporučil zvážit jejich opuštění. Přibývá totiž leteckých společností, které omezují lety na Ukrajinu.

  Policie v souvislosti s libereckou kauzou obvinila zatím sedm lidí

V systému Drozd, do kterého se mohou registrovat cestovatelé, ministerstvo eviduje 114 českých občanů, kteří aktuálně pobývají na Ukrajině. Úřad je s nimi v kontaktu.

Česká ambasáda v Kyjevě zůstává i nadále podle Lipavského otevřená a na místě zůstává například konzul, aby byla dostupná konzulární činnost.

Ministerstvo již před týdnem varovalo české občany, aby necestovali na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří v těchto zemích jsou, úřad doporučil zvážit jejich opuštění. Zpřísnil také činnost ambasády a konzulátu. Už dříve z Kyjeva odcestovali rodinní příslušníci pracovníků ambasády. Na velvyslanectví podle pondělního vyjádření náměstka ministra zahraničí a vedoucího pracovní skupiny k situaci ve východní Evropě Martina Dvořáka (STAN) zůstalo přes 20 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově zhruba 30. Konzulát by měl být posílen o další čtyři zaměstnance.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com