Protestující u ambasády USA požadovali světový mír a vystoupení ČR z NATO

idnes.cz

Před velvyslanectvím USA na pražské Malé Straně se sešla asi padesátka komunistů a jejich příznivců. Protestovali proti průjezdu amerického vojenského konvoje z Německa na Slovensko. Řečníci zároveň požadovali vystoupení Česka z NATO, světový mír a konec kapitalismu. V souvislosti s konfliktem na ukrajinsko-ruské hranici kroky české vlády podle nich „přilévají olej do ohně“. USA obvinili z touhy vyvolat válku v Evropě. Akci pořádala pražská KSČM. Na místo se dostavil rovněž podporovatel spojeneckých vojsk, který na komunisty mával americkou vlajkou.

„Chceme vyjádřit svůj nesouhlas s průjezdem amerického konvoje. Demonstrace této vojenské síly přispívá ke zhoršení situace. Přišli jsme říct jasné ne válečným štváčům z USA,“ řekla někdejší poslankyně Marta Semelová (KSČM). Spolu s ní promluvil rovněž bývalý poslanec Stanislav Grospič. „Na válečné běsnění vždy nejvíce doplácí pracující lid. Musí být zastaveno válečné běsnění,“ řekl.

Na akci přišli kromě komunistů také zástupci mj. Komunistického svazu mládeže (KSM), Mírového hnutí, iniciativy Ne!Základnám nebo Klub českého pohraničí. „Dokud tu bude kapitalismus, mír ve světě nikdy nebude,“ řekl zástupce KSM. Lidé si s sebou přinesli rovněž rudé vlajky nebo transparenty s nápisy jako Ami, go home! nebo Chceme mír.

Vojenský konvoj vstoupil do Česka v úterý 15. února z Německa. Konvoj pokračoval na Slovensko na cvičení. Americká armáda své jednotky přesunuje přes Českou republiku v rámci cvičení Saber Strike 2022, účastní se ho asi 1200 vojáků s 500 kusy techniky.

Situace mezi Ruskem a Ukrajinou se každý den vyhrocuje. Americký prezident Joe Biden i britský premiér Boris Johnson jsou přesvědčeni, že Rusko chystá útok na Ukrajinu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Evropa krok od války, pravděpodobnost mírového řešení se snižuje. Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym, to odmítá a označuje výroky Západu za propagandu.

  ‚Zpackaná demolice.‘ Havlíček žádá peněžitý trest pro viníka prodloužené uzavírky dálnice D11 u Prahy

U ukrajinských hranic má Rusko na svém území a na území spojeneckého Běloruska až 190.000 vojáků. Zhruba polovina z nich je podle Washingtonu v útočném postavení. Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, opakovaně popírá, že by chtěla na sousední stát zaútočit.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com