Šéfka EK: Rusko bychom v podstatě odstřihli od finančních trhů

novinky.cz

Rusko by v případě útoku na Ukrajinu bylo podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové v zásadě odstřiženo od mezinárodních finančních trhů. Připravované sankce v rozhovoru pro německou televizi ARD označila za masivní. Zaměřily by se prý především na ruské hospodářství a na produkty, které země není schopna vyrábět sama.

„Pokud Vladimir Putin zahájí válku, odpovíme nejsilnější pákou, kterou máme a která zasáhne Rusko na nejslabším místě: ekonomickými a finančními sankcemi,“ řekla von der Leyenová. „Finanční sankce pro Kreml znamenají, že pokud zahájí vojenskou agresi proti Ukrajině, bude Rusko prakticky odstřiženo od mezinárodních finančních trhů,“ poznamenala také.

„Hospodářské sankce se týkají všech produktů, které Rusko nutně potřebuje, aby modernizovalo a diverzifikovalo svoje hospodářství, ale vyrábíme je my… a Rusko je neumí nahradit,“ uvedla dále von der Leyenová, podle níž na přípravě sankcí v uplynulých týdnech Evropská komise úzce spolupracovala se Spojenými státy, Británii a Kanadou.

Šéfka EK, která znovu Putina vyzvala k diplomacii, v rozhovoru také vyjádřila přesvědčení, že je Evropa vydíratelná kvůli tomu, že 40 procent plynu, který dováží, je z Ruska. Pro zbytek letošní zimy by to podle ní ale už neměl být problém, protože je Evropa v případě potřeby schopná dostatek plynu dovézt z jiných oblastí.

Rusko na hranicích s Ukrajinou podle USA shromáždilo až 190.000 vojáků, z nichž zhruba polovina je v bojovém postavení. Že by se chystali k útoku ale Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym, popírá.

Autor: ČTK

  Ruský útok na Kramatorsk si vyžádal osm mrtvých a 56 zraněných

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com